Nippe, kuidas väljas söömisel toidumürgistust vältida

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uutest toidumürgistuste juhtumitest kuuleb sageli.
Uutest toidumürgistuste juhtumitest kuuleb sageli. Foto: SCANPIX

Briti Toidu Standartide Agentuuri (Food Standards Agency) andmete kohaselt on alates 2005. aastast toidumürgistuste arv pidevalt kasvanud.

Keskkonnatervise ametnik Richard Kuziara jagab soovitusi, kuidas väljas söömisel toidumürgistust võimalikult palju vältida, kirjutab BBC.

1. Ära arvusta söögikohta väljastpoolt

Toiduhügieen sõltub siiski toiduvalmistamisest, mitte sellest, kas koht näeb kena välja või mitte. Paljudel juhtudel on klientide haigestumises süüdi halvad hügieenitavad. Kui söögikoha personal ei hoia avalikke kohti (näiteks tualette) puhtana, kubiseb tõenäoliselt ka köök bakteritest.

2. Jälgi klienditeenindajaid

Kui sa ostad toitu take-away söögikohast, siis jälgi, kas töötajad pesevad oma käsi. Kui näed, et neil ei olegi kuskil käsi pesta, siis uuri, kas nad kasutavad lähedalasuvaid tualette ja kui puhtad need on. Kui klienditeenindaja kasutab toiduvalmistamisel kaitsvaid kindaid, ei ole hügieen veel garanteeritud. Kui teenindaja võileiva valmistamise ajal aevastab või nina nokib, siis kinnastest suurt kasu ei ole.

3. Kõrge ja madala riskiga toidud

Jälgi, kas toit on kõrge või madala riskiga. Kõrge riskiga toidud on need, mis on soodsaks keskkonnaks mikroorganismide paljunemisele ning on ette nähtud tarvitamiseks ilma eelneva termilise töötlemiseta. Need toidud nõuavad ranget temperatuurikontrolli ja kaitset saastumise eest. Kõrge riskiga toitudeks on näiteks kala, lihatooted, piimatooted, munatooted, keedetud riis ja pasta ning salat.

Kui kahtled, kas kõrge riskiga toit ikka kõlbab süüa, eelista pigem madala riskiga toite, nagu näiteks leiba, saia, küpsiseid jne.

4. Kuumad toidud peavad olema kuumad!

Kui näiteks einelauas pakutav liha on leige, siis ära puutu seda! Kui sa tellid kõrge riskiga toite, nagu kala või vorstikesi, kontrolli, et need oleksid kuumad, mitte aga leiged või parajasti ülessoojendamisel.

On muidugi erandeid, kuid üldiselt peaks liha siiski olema küpse ning vältida tuleks verist või pooltooreks jäetud kana, vorstikesi ja burgereid.

5. Külmad toidud peavad olema külmad!

Kulinaariapoes ole valvas liha suhtes, mida hoitakse viilutatud kujul toatemperatuuri juures või millega toimetatakse ilma kinnasteta.

Salatiletis jällegi vaata, et salat näeks värske välja - võib olla, et vanale salatile on värsket juurde lisatud.

Poes jälgi, kus külmkapp asub. Kui külmik on akna läheduses otsese päikesevalguse käes, võib see soojeneda, mis omakorda laseb bakteritel kasvada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles