Vähipatsiendid saavad nõustamiskeskuse

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiiritusravi.
Kiiritusravi. Foto: Liis Treimann / Postimees

Kodanikuühiskonna Sihtkapitali projekti toetusel ja vähiliidu poolt koordineeritav  nõustamiskeskus hakkab vähipatsientidele ja nende lähedastele (ka tugivõrgustikule) pakkuma süsteemset psühhosotsiaalset nõustamisteenust.

Nõustamise koordineerimise keskus asub vähiliidus ja toimib koostöös erinevate eriala spetsialistidega ning kohalike vähipatsientide ühingutega üle Eesti, vahendab Meditsiiniuudised. Selle aasta jooksul viiakse läbi pilootprojekt neljas maakonnas – Harjumaal, Läänemaal, Järvamaal ja Viljandimaal.

Pilootprojekti õnnestumise korral on kavas arendada nõustamisteenused ka teistes maakondades vastavalt võimalustele. Kaugem eesmärk on luua püsiv alus jätkuvale psühhosotsiaalsele nõustamise süsteemile vähiliidu juures.

Nõustamiskeskuse loomise lähim eesmärk on patsiendi psüühilise ja moraalse tasakaalu saavutamine. Nõustamiskeskusest on võimalik abi otsida erinevate vähihaigusega kaasaskäivate probleemide osas, mis puudutavad psühhosotsiaalset toimetulekut. Eesmärk on pakkuda vajalikku toetust ka vähipatsiendi lähedastele, pereliikmetele ja töökaaslastele.

Samuti on nõustamistegevusega oluline lõhkuda väljakujunenud suhtumist, et vähk on surmahaigus ja propageerida patsientide seas suhtumist, et tänapäeva meditsiinis on võimalik teda aidata, tema kannatusi vähendada, eluiga pikendada ja ka terveks ravida. 

Nõustamiskeskustes hakkavad nõustamisteenust osutama järgmised professionaalid – onkoloog, lümfiterapeut, psühholoog, toitumisterapeut ja loovterapeudid. Nimetatud spetsialistid tulevad patsientidele  nõustamisteenuse edastamiseks kohale kohaliku patsientide ühinguga kokkulepitud ja avalikkust informeeritud aegadel.

Projekti tegevused aitavad parandada Eesti vähipatsientide elukvaliteeti ning loovad paremini toimiva koostöövõrgustiku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles