Tühi taara aitab täita haigete laste unistusi

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Berit unistas kohtuda Koit Toomega. Kohtumine sai teoks kevadel telesaate «Su nägu kõlab tuttavalt» finaali salvestusel.
Berit unistas kohtuda Koit Toomega. Kohtumine sai teoks kevadel telesaate «Su nägu kõlab tuttavalt» finaali salvestusel. Foto: Harry Tiits

Suuri unistusi täitvaks võluriks on Eestis väga lihtne saada – tuleb vaid pandipakendeid tagastades vajutada nuppu «aitan lapsi», ning annetatud raha kulutatakse väga haigete laste südamesoovide täitmiseks.

Eestis on väga palju lapsi, kes peavad raske haiguse tõttu palju aega haiglas viibima. Neilgi on unistused ja soovid, millest vähemalt osa heade inimeste abiga täitub.

Viieaastase Birgiti unistus oli lennata lennukiga ning see täitus jaanuari lõpus, kui ta lendas emaga Saaremaale spaasse.

Kaheksa-aastane Aljona soovis sünnipäeva tähistada koos sõprade ja klouniga. Talle korraldati märtsis üllatuspidu pere, sõprade ja õpetaja seltsis. Õpetaja ütles hiljem korraldajatele, et see ei olnud kingitus ainult Aljonale ja tema perele, vaid ka kohal olnud pimedatele lastele.

Mõni aasta tagasi aitas teismelise Andra unistuse täita laulja Ott Lepland. Tüdruk soovis spaapuhkust. Kui ta Saaremaalt puhkuselt naasis, üllatas teda Tallinna lennujaamas tema iidol Lepland, kes kinkis tüdrukule lilli ja šokolaadi.

Kohtumine muutis elu

Heategevusfondi Minu Unistuste Päev asutaja Marianne Bruhni sõnul saavad helgetest hetkedest osa Tallinna lastehaigla, Tartu lastekliiniku, Narva haigla ja Kohtla-Järve haigla lapsed. Erilised üritused on mõeldud väga keeruka diagnoosiga lastele, näiteks neile, kellel on mõni tõsine krooniline haigus, kuid palju on ka vähihaigeid lapsi.

Eelmisest aastast mäletab Bruhn eredalt 14-aastast Beritit, kelle unistus oli käia loomaaias ja näha oma iidolit Koit Toomet. Mullu detsembris täitusid mõlemad unistused. Tallinna loomaaias rääkis ta tiigrikutsuga. Seejärel mindi suurhalli telesaate «Su nägu kõlab tuttavalt» finaali lindistusele. See polnud kõik – Berit sai minna lavale ja kohtuda oma lemmiklauljaga näost näkku.

Beriti ema Eha Otsingu sõnul on selle kogemuse kirjeldamiseks raske sõnu leida. «See kogemus muutis meie elu,» lausus ta. Berit lisas, et tema jaoks oli unistuste päeva unistuste hetk just see, kui Koit Toome tuli teda kallistama.

«See oli väga tore, et sain tüdrukule rõõmu pakkuda. Kohtumine oli väga südamlik,» meenutas Koit Toome.

Selle aasta alguses kutsus heategevusfond laulja külla Tallinna lastehaiglasse, kus lapsed said Toomega juttu ajada, rääkida oma mõtetest ja unistustest ning muidugi koos pilti teha.

«Need lapsed oma suurte probleemide ja muredega oli trööstitu pilt. See tegi hinge väga härdaks,» lausus Toome. «Harjunud terveid lapsi vaatama, mõtled ikka, kuidas maailm saab nii ebaõiglane olla. See oli väga raske.»

Toome sõnul ei mõelda tihti tervise peale, seda võetakse enesestmõistetavana. «Kahjuks ei ole aga kõigil nii hästi läinud.»

Poolsada vabatahtlikku

Heategevusfondi juures tegutsevaid inimesi näinuna teadis Toome öelda, et nad on selle täielikult oma südameasjaks võtnud. «See on väga tänuväärne, et on selliseid inimesi, kes valutavad haigete laste pärast südant ja aitavad neid oma vabast ajast ja tahtest, entusiasmist,» rääkis armastatud laulja. Selliseid inimesi on tema arvates kahjuks liigagi vähe.

Lapsed valivad välja arstid, kes teavad hästi, milline neist vajab parajasti eriti palju julgustust ja lootust ning seda nii meditsiinilistel kui ka sotsiaalsetel põhjustel.

Mõned unistused on suured, mõned väiksed. «Meie vabatahtlikud plaanivad üritust koos lapsega,» rääkis heategevusfondi asutaja Marianne Bruhn. «Püüame muuta päeva meeldejäävaks, pakkudes just seda, mida laps tahab.»

Näiteks üheksa-aastane Alice unistab, et tema sünnipäevapeol laulaks Getter Jaani. Nathan aga tahab kindlasti ära käia Muumimaal.

Ükski unistuste päev ei saaks teoks heade annetajateta, kuid äärmiselt suurt rolli mängivad ka tähelepanelikud ja kirglikud vabatahtlikud, keda on üle poolesaja.

Vabatahtlik Kersti Urbala tegutseb koos tütre Mari-Liisiga fondi juures eelmisest aastast. Tal on ka endal kaks haiget last ja seetõttu teab ta hästi, kui väga on nende ellu vaja seda väikest sära ja särtsu.

Mullu oktoobris viis ta 14-aastase Polina õhupalliga lendama. «See oli algusest lõpuni unistuste päev. Meil vedas väga, sest see oli üks oktoobrikuu ilusam päev!» meenutas Urbala. «Ja kuidas see pere kokku hoidis – seda oli väga hea vaadata. Sain aru, et ükskõik, mis inimesega elus ka ei juhtu – kui tal on kõrval inimesed, kes teda armastavad ja temast hoolivad, kui tal on keegi, kes temasse usub, et ta tuleb sellest välja, siis ta saab sellega hakkama,» rääkis Urbala. «Aga kurbust oli ka muidugi.»

Urbala käis ka Beritiga loomaaias ja Koit Toomega kohtumas. «Oi, Berit on imeline vahva tüdruk Jõgevamaa metsade vahelt,» kiitis Urbala. «See oli üks ütlemata lahe päev!»

Praeguseks on ta korraldanud kaks unistuste päeva ning organiseerib veel kahe lapse unistuste päevi, näiteks läheb ta 27. juunil Sandriga Vembu-Tembumaale. «Öeldakse, et iga heateo eest süttib taevas täht. Kui oleme teinud ühe sellise toreda päeva, vaatame õhtul taevasse ja leiame oma tähe üles.»

Individuaalsete unistuste päevade kõrval organiseeritakse üritusi ka haiglates kohapeal.

Üks Minu Unistuste Päeva kuldtoetaja on teine heategevusfond Aitan Lapsi. Kindlasti on paljud märganud, et taara tagastusraha on võimalik ka laste heaks annetada.

Fondi Aitan Lapsi nõukogu liikme ja Eesti Pandipakendi tegevjuhi Rauno Raali sõnul kogunes laste unistuste täitumiseks mullu 7000 eurot, sel aastal aga 5000 eurot. Unistuste täitmisele on õla alla pannud hulk teisigi ettevõtteid - KPMG Baltics, JLP kommunikatsioonibüroo, Magnusson advokaadibüroo, Ameerika Kaubanduskoda Eestis jne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles