Uuring: e-sigaret ahvatleb pläru kimuma

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-sigaret. Pilt on illustreeriv.
E-sigaret. Pilt on illustreeriv. Foto: Panther Media/Scanpix

Nikotiinisõltlases tekib tihti juba sigaretipaki nägemisel vastupandamatu suitsetamishimu – üllataval kombel on e-sigarettidel tavasuitsetajale sama mõju ja need võivad suitsukirge hoopis suurendada.

USA Chicago ülikooli teadlased otsustasid välja selgitada, kuidas mõjub e-sigaretti suitsetav inimene tavasuitsetajatele, kirjutab Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator.

Andrea King värbas 60 üliõpilast, kes kõik olid igapäevased suitsetajad. Iga osaleja pidi suhtlema näitlejaga, kes suitsetas kas tavalist või e-sigaretti. Vabatahtlikud pidid katse jooksul mitu korda hindama, kui väga nad suitsetada soovisid.

Tuli välja, et kui vestluskaaslane suitsetas e-sigaretti, tekkis tavasuitsetajatel sama suur suitsunälg kui tavalise sigareti nägemisel ja see kestis isegi paarkümmend minutit pärast eksperimendi lõppu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles