Kindel suhe ja lapsed alandavad testosteroonitaset

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rochesteri ülikoolis läbi viidud uuring näitas, et naistel juhtub testosteroonitasemega sama mis meestel: stabiilne suhe viib selle alla, lapse saamine aga veel enam.
 

Kuid laste suuremaks kasvades tõuseb testosterooni ehk meesuguhormooni tase taas, kirjutab ergo-log.com.

Seda, et meeste kehas väheneb testosteroonitase nii pea, kui nad on stabiilses paarisuhtes, ning veelgi enam siis, kui nad kasvatavad lapsi, on näidanud juba mitmed varasemad uuringud. Üks 2006. aastal avaldatud Charles Drew ülikooli uuring, mis hõlmas Hiina mehi vanuses 21 kuni 38, näitas, et abielus meestel, kellel olid ka lapsed, oli 44 protsenti madalam testosteroonitase kui vallalistel ja lastetutel meestel.

2011. aastal avaldatud uuring näitas, et kuni kuu vanuse lapse eest hoolitsevatel meestel alaneb testosteroonitase umbes 100 pikogrammi võrra milliliitri kohta (mõõdetuna süljes). Kui laps saab kuu vanuseks, hakkab isa testosteroonitase aeglaselt uuesti tõusma.

Bioloogid usuvad, et kuna laste eest hoolitsemine nõuab palju energiat, alaneb selle tulemusena testosteroonitase. Ka häiritud ööuni ja stress mängivad oma osa. Samuti kahtlustavad teadlased, et mehed on evolutsiooni käigus programmeeritud tootma sel perioodil vähem testosterooni, sest see meessuguhormoon soodustab agressiivsust ja seksuaalsust – omadusi, mis on vajalikud ellujäämiseks ja soo jätkamiseks, kuid ei tule kasuks väikeste laste eest hoolitsemisel.

Siiani ei teatud aga midagi selle kohta, kuidas käitub testosteroonitase naiste puhul. Õigepoolest oli teada vaid nii palju, et naiste testosteroonitase kõigub koos menstruaaltsükliga ning alaneb järsult pärast menopausi.

Rochesteri ülikooli teadlased võtsid vaatluse alla 195 Norra naist vanuses 25 kuni 35. Abielus naiste veres oli vähem testosterooni ja kuni 3-aastaste laste emade veres oli seda veelgi vähem. Mida vanem oli laps, seda kõrgem oli ema testosteroonitase.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles