Mehed tunnevad pärast operatsiooni rohkem valu

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehed tunnevad lõikusejärgsel perioodil rohkem valu.
Mehed tunnevad lõikusejärgsel perioodil rohkem valu. Foto: Panther Media / Scanpix

Saksamaa teadusuuring näitab, et mehed tunnevad suurematest operatsioonidest toibumisel rohkem valu kui naised.

Saksamaa haiglas jälgiti lõikusejärgselt rohkem kui 10 000 patsienti, kes olid läbinud südame- või kõhuõõneoperatsiooni, vahendab BBC.

Intervjuud mees- ja naissoost patsientidega näitasid, et mehed väljendasid rohkem valu tundmist kui naised. Ekspertide hinnangul on soolised iseärasused valu suhtes ikka veel vaidlusalune teema.

Rolli mängivad siinkohal hormoonid – meessuguhormoon testosteroon võib vähendada valu ja naiste valulävi muutub menstruaaltsükli tõttu. Valu käsitledes peab lisaks arvestama ka psühholoogiliste ja kultuuriliste faktoritega.

Käesolevas uuringus koguti andmeid rohkem kui nelja aasta jooksul 10 200 patsiendilt Ruhri ülikooli haiglalt Bochumi linnas Saksamaal.

Analüüs näitas esmalt, et kahe soo valuläve taseme osas pärast lõikust üldine suur erinevus puudub. Küll aga selgus, et kui operatsioonid jagada vastavatesse kategooriatesse, näiteks väiksemad protseduurid nagu biopsia eraldada suurematest, koorus välja kindel muster.

Meesoost patsiendid tundsid pärast suuremat operatsiooni rohkem valu, kuid naised teatasid jällegi sagedamini valust väikeste protseduuride korral.

«Soolised erisused on meditsiinis võtmesõna. Valuaistingute puhul vaieldakse sooliste erisuste üle jätkuvalt palju nii eksperimentaalses kui ka kliinilises vallas,» lausus Austria meditsiiniülikooli õppejõud Andreas Sandner-Kiesling.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles