Tsöliaakiasse haigestumine tõusis Eesti laste seas enam kui 30 korda

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tsöliaakiahaige ei tohi muu hulgas süüa nisujahust valmistatud tooteid.
Tsöliaakiahaige ei tohi muu hulgas süüa nisujahust valmistatud tooteid. Foto: Panther Media / Scanpix

Ida-Tallinna keskhaigla allergoloog-immunoloog Krista Ressi doktoritööst selgus, et perioodil 1976–2010 on tsöliaakiasse haigestumine Eesti lastel kasvanud enam kui 30 korda.

Ress kaitseb 11. juunil doktorikraadi taotlemiseks esitatud väitekirja «Lapseea tsöliaakia Eestis, esinemine atoopilise dermatiidiga lastel ja koosesinemise immunoloogiline iseloomustus».

Autori sõnul oli doktoritöö aluseks oleva uuringu eesmärk hinnata lapseea tsöliaakia haigestumust Eestis, levimust atoopilise dermatiidiga lastel ning iseloomustada nende koosesinemise kliinilisi ja immunoloogilisi eripärasid. Nii tsöliaakia kui ka atoopiline dermatiit on ühed sagedasemad lapseea kroonilised haigused, mille tekkes on oluline roll nii geneetilisel eelsoodumusel, immuunsüsteemi häiretel kui ka keskkonnafaktoritel.

Tsöliaakia korral põhjustavad teraviljades esinevate valkude poolt vallandatavad auto-immuunreaktsioonid peensoole limaskesta kahjustuse.

Pikka aega peeti tsöliaakiat väga harva esinevaks väikelapseea haiguseks, kuid viimastel aastatel on Euroopas tsöliaakiat leitud kuni 3 protsendil rahvastikust. Tsöliaakia levimuse hindamiseks Eestis teostati sõeluuringud 1160-l juhuslikult valitud Eesti koolilapsel ning leiti, et tsöliaakiat esineb Eestis oluliselt sagedamini, kui varem arvatud (vähemalt 0,34 protsenti).

Analüüsides kõiki aastatel 1976–2010 diagnoositud tsöliaakiajuhte Eesti lastel, selgus, et sel perioodil on haigestumus tõusnud enam kui 30 korda.

Kui uuringu algaastail diagnoositi tsöliaakia vaid alla kaheaastastel tüüpiliste kaebustega lastel, siis perioodil 2006–2010 diagnoositi enamik juhte atüüpiliste kaebustega või hoopis kaebusteta üle viieaastastel lastel.

Tsöliaakia võib esineda koos ligi 100 erineva haigusega, sagedamini erinevate immuunsüsteemi haigustega, sealhulgas allergiahaigustega.

Võrreldes 351 atoopilise dermatiidiga last eelnevalt uuritud koolilastega, esineb tsöliaakiat atoopilise dermatiidiga lastel üle nelja korra sagedamini. Seejuures pooltel diagnoositud lastest ei esinenud vaatamata väljendunud soolekahjustusele tsöliaakiale viitavaid kaebusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles