Kuidas kaitsta juukseid kuuma päikese eest? 11 nippi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige paremini kaitseb juukseid ja peanahka kuuma päikese eest kerge kübar või nokamüts.
Kõige paremini kaitseb juukseid ja peanahka kuuma päikese eest kerge kübar või nokamüts. Foto: SCANPIX

Juuksurite sõnul on eesti naiste juuksed kõige halvemas seisundis mitte vitamiinivaesel kevadtalvel, vaid hoopis septembris, kui neid on kahjustanud kuum päike ja merevesi. 

Alljärgnevad portaalist Dailyglow.com pärit ilunipid aitavad juuste ilu säilitada ka kuumal suvel.

1. Kasuta sagedamini juuksemaski

Ere päikesekiirgus kuivatab juukseid liialt ja muudab need hapraks. Seetõttu tuleb kuumal suvel eriti hoolikalt kaitsta juukseid kuivuse eest. Naha-arst Jessica Wu, kelle patsientide hulgas on palju Hollywoodi kuulsuseid, soovitab juustele paar korda nädalas teha juuksemaski. Need ei pea tema sõnul sugugi olema hirmkallid, ka supermarketites müüdavad täidavad oma eesmärgi.

2. Soeta endale UV-filtriga juuksesprei

Juuste päikesekaitsevahendid toimivad täpselt samasugusel põhimõttel nagu nahale mõeldud tooted, kaitstes juukseid ülemäärase kahjuliku päikesekiirguse eest. Päikesekiirgus kahjustab juukseid kogu nende pikkuses, ka karvanääpse. Jessica Wu soovitab esmajärjekorras juustesse jäetavaid tooteid. 

3. Kanna päikesekaitsekreemi ka seitlile

Kui sul on seitliga soeng, ära unusta enne  randa minekut kandmast veidi päevituskreemi ka seitlile. Nii väldid peanaha päikesepõletust ja võimalikku kestendust. Parimaks kreemiks, millega peanahka võida, on kerge koostisega lõhnavaba kreem, mis ei jäta peanahka rasvaseks. Kindlam on siiski kanda juukseid hobusesabas, nii on peanahk päikese eest paremini kaitstud. 

4. Kasuta värvitud juustele mõeldud tooteid

Isegi kergvärvidega värvitud või triibutatud juukseid tuleb päikese eest eriti hoolikalt kaitsta. Kuna värvitud juuksed on juba värvides kahjustada saanud, mõjuvad soolane merevesi või basseinikloor neile iseäranis hävitavalt. Kindlasti tuleks suvel kasutada spetsiaalselt värvitud juustele mõeldud ja just Sinu juuksetüübile sobivaid šampoone ja palsameid.

5. Kasuta sügavpuhastavat šampooni

Kahju küll, kuid kõik päikesekaitsefiltreid sisaldavad  juuksehooldusvahendid muudavad juukseid tavapärasest rohkem rasvasteks. Seetõttu peaksid kord nädalas (vajaduse korral ka sagedamini) kasutama sügavpuhastavat šampooni, mis eemaldab juustest mustuse, rasu ja juuksehooldusvahendite jäägid. Sügavpuhastava šampooniga ei tohi aga liialdada, sest sel on juukseid kuivatav toime.

 6. Väldi pusasid

Stilist ja juuksur Tippi Shorter soovitab pusade vältimiseks juuksed suvel alati ujuma või mõnd muud veespordiala harrastama minnes hobusesabaks siduda või patsi punuda.

«Ma tean, et õlgadele vabalt langevad juuksed näevad palju seksikamad välja, kuid ei ole just eriti seksikas hiljem juustest pusasid välja harutada,»  ütles ta.

Tema sõnul võiks enne juuste patsi punumist või hobusesabaks sidumist juustele pihustada veidi juustesse jäetavad hooldusvahendit - see toidab ja niisutab juukseid ning muudab need pehmeks ja läikivaks.

7. Hoidu päikese toimel aktiveeruvatest toodetest 

Paljusid nahale ja juustele mõeldud tooteid ei tohiks kunagi päikese käes kasutada. Nii nagu naha-arstid hoiatavad päikesekaitsekreemi asemel beebiõli kasutamise eest, ei tohiks kunagi päevitades juustele kanda mõnd juukseid pleegitavat vahendit. Isegi nii lihtne ja rahvameditsiinis teada-tuntud juukseid heledamaks muutev vahend nagu sidrunimahl võib kuuma päikse käes juukseid pöördumatult kahjustada. Kui soovid juukseid blondeerida, tee seda turvaliselt juuksurisalongis.

8. Kaitse juukseid tugeva tuule eest

Purjetamine, skuutriga või vesisuuskadega sõitmine on küll toredad suvised harrastused, kuid skuutrisõidu järel pikki juuste takusest puntrast lahti harutamine enam mitte. Kui plaanitsed suvel merele minna, seo juuksed hobusesabasse või punu patsi. 

9. Lõika regulaarselt juukseotsi

Juukseotsi tuleb ka suvel korrapäraselt kärpida, sest need on tavapäraset kuivemad ning hargnevad otstest kergemini. Regulaarne kärpimine takistab neil edasi hargnemist ja väldib juuste kahjustusi.

10. Väldi liiga kuuma fööni, koolutajat, sirgestajat

Päikeselise rannas veedetud päeva järel veel juukseid kuuma fööniga kuivatades saad endale vaid tuhkkuivad hargnevate otstega juuksed. Tippi Shorteri sõnul tuleks suvel rõhutada pigem juuste loomulikku väljanägemist ja tekstuuri: kergelt lokkis juuste puhul piirdudagi nende lokkidega ning sirgeid juukseid mitte koolutada.

Kes siiski koolutaja või juuksesirgendajata läbi ei saa, peaks Shorteri sõnul kindlasti juustesse eelnevalt pihustama neid kuumuse eest kaitsvat hooldusvahendit.

 11. Nokamüts või laiaääreline kübar pähe!

Kõige paremini kaitseb juukseid kahjuliku päikesekiirguse eest siiski müts või kübar. Parimaks suviseks peakatteks on kerge nokats, mis varjab päikese eest nii juukseid, silmi kui ka näonahka. Naiselikuma stiili eelistajad võiksid pähe panna laiaäärelise kübara või siduda juustele salli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles