Euroopa ülekaalulistest võivad saada puudega inimesed

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülekaaluline. Pilt on illustreeriv.
Ülekaaluline. Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Euroopa ülemkohus on arutamas testkaasust, mis kohustaks tööandjaid käsitlema ülekaalulisi kui puudega inimesi.

Taani on palunud Euroopa Liidu kohtul langetada otsus juhtumi osas, mis puudutab meessoost lapsehoidjat, kelle väitel vallandati ta ülekaalulisuse tõttu, vahendab BBC.

Karsten Kaltoft kaalub 160 kilogrammi. Mehe sõnul on tema halb elustiil teinud temast ülekaalulisuse, kuid see pole kunagi töötegemist seganud.

Mistahes otsuse Euroopa Liidu kohus välja kuulutab, jääb see kehtima kõigis liikmesriikides.

Intervjuus BBC-le eitas mees väiteid nagu ei suudaks ta piisavalt madalale kummarduda, et lapse kingapaelu siduda. Oma tööd lastega kirjeldas mees täiesti probleemivabana. «Võin istuda põrandal ja nendega mängida - see ei valmista mulle vähimalgi määral raskusi.»

«Ma ei tunne end invaliidina. Ma loodan üle kõige, et kohtuotsuse tulem on taunida kellegi vallandamist lihtsa põhjendusega, et ta on paks, eriti, kui ta teeb oma tööd korrektselt.»

Kui mehelt küsiti, kas tema tööandja (Billundi omavalitsus - toim.) pakkus talle mingitki abi, vastas mees, et kolme kuu jooksul maksti kinni tema spordisaalis käimine. «Ma proovisin korrapäraselt trennis käia. Ilmselgelt ei jookse ma maratoni, aga jõutreening - sellega sain ma hakkama ja see oli päris okei,» ütles ta.

Billundi omavalitsuse all töötas mees 15 aastat, misjärel ta vallandati. Omavalitsusüksus põhjendas vallandamist mitmete laste kaebustega. Rohkem sisulisi selgitusi kaebuste kohta omavalitsus ei jaganud.

 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles