Kvaliteeditasu said tänavu rekordilised 355 perearsti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearst
Perearst Foto: Elmo Riig / Sakala

2009. aasta tulemuste alusel saab haigekassalt kvaliteeditasu 355 perearsti ehk üle poole seda taotlenud 678-st arstist.

Haigusi ennetava ja krooniliste haigete jälgimise tulemusliku töö eest saab tänavu lisatasu koefitsiendiga 1,0 kokku 231 perearsti, koefitsiendiga 0,8 aga 124 perearsti, teatas haigekassa. Lisatasu erialase lisapädevuse (raseduse jälgimine, günekoloogiline tegevus, pisikirurgia) eest saab neist 355-st omakorda 194 perearsti.

2006. aastal, mil haigekassa koos perearstide seltisga tasusüsteemi lõi, sai haigusi ennetava tegevuse ja krooniliste haigete jälgimise eest lisatasu vaid 30 arsti. 2007. aastal sai kvalteeditasu 175 ja 2008. aastal juba 266 perearsti. Praegu on Eestis 802 kinnitatud nimistuga töötavast perearsti.

Kvaliteedisüsteem, mis võimaldab perearste sõltuvalt töö tulemuslikkusest diferentseeritult tasustada, on käivitunud edukalt, ütles haigekassa juhatuse liige Mari Mathiesen. Ta lisas, et järgmistel aastatel pööratakse koos perearstide seltsiga rohkem tähelepanu kõigi krooniliste haigustega patsientide jälgimisse hõlmamisele.

Ka perearstide seltsi juhi Ruth Kalda hinnangul võib Inglismaa eeskujul loodud kvaliteeditasu süsteemi toimimisega Eestis üldjoontes rahule jääda ning see täidab hästi oma põhieesmärke: ennetustegevuse ja krooniliste haigete jälgmise tõhustamist.

Lähiaastatel peaks süsteemi kasutamine tõhustuma ja lihtsustuma. Praegu on kvaliteedisüsteemis mitukümmend perearstide poolt eraldi arvepidamist vajavat kvaliteedi indikaatorit, kuid see arv võiks kindlasti väheneda, ütles Kalda BNS-ile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles