Kas kofeiin on ikka lastele ohtlik?

Triin Ärm
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohvijoomine kui seltskondlik ajaviide.
Kohvijoomine kui seltskondlik ajaviide. Foto: Panther Media/Scanpix

Kui varem pidasid vanemad kofeiini lastele väga ohtlikuks, kiputakse nüüd ise lapsele kohvijooke tellima.

Uuringust selgus, et kohvis ja koolajookides sisalduv kofeiin ei ole lastele nii ohutu kui võidakse arvata, kirjutab Health Today.

Isegi väiksed kogused kofeiini, näiteks pool purki 0,3 liitrist koolat või tass kohvi, võivad mõjutada laste vererõhku ja südame löögisagedust.    

Selgus ka huvitav asjaolu: kofeiin mõjutas rohkem teismelisi poisse kui tüdrukuid. Uuringu tulemused avaldati ajakirjas Pediatrics.

Mõned uurijad olid kofeiini mõjust südametööle niivõrd šokeeritud, et soovitavad lastel vältida kofeiini sisalduvaid jooke kuni hilise teismeeani.

«On palju asju, mis on teismeliste jaoks keelatud ja kofeiini tarbimine peaks olema üks neist,» rääkis laste südamehaiguste osakonna juhataja California ülikooli Matteli lastehaiglast.  

Hiljuti tehtud uuringu kohaselt mõjutasid ka väikesed kofeiinikogused 52 kaheksa kuni üheksa aastast last ja 49 last vanuses15-17 aastast. 

Kofeiini tõstis vereõhku ja pani kõigi laste südamed aeglasemini lööma. Seetõttu tulekski enne mõelda, kas laps on juba piisavalt vana, et kofeiini sisaldavaid jooke tarbida.

Pittburgi ülikooli meditsiinikeskuse lastehaigla dietoloogi Jessica Liebi sõnul on kohv sõltuvust tekitavatest ainetest üks populaarsemaid. 17-18aastased joovad lausa topeltkoguse kohvi kui kümnendi eest. Koolajookide tarbimine on küll vähenenud, aga uurijate sõnul asendavad lapsed gaasilised joogid kohvi ja energiajookidega.

«Minu arvates ei tohiks lapsed enne 18aastaseks saamist kohvi juua,» ütles Lieb. Tema sõnul tuleb isegi täiskasvanuna olla tähelepanelik ja mitte kohvijoomisega liialdada.

Leibi sõnul joovad lapsed kohvijookide tarbimise tõttu vähem piima ja vett ning võivad seetõttu olulistest ainetest ilma jääda. «Kofeiiniga toodetesse on sageli lisatud palju suhkrut ja vähe toitaineid, » tõi ta näiteks.   

Eriti teevad teadlastele muret energiajoogid. Uurijate sõnul ei teadvusta energiajookide tarbijad, et need pumpavad vererõhu nii kõrgeks, et võivad tekkida elukohtlikud südamerütmihäired. Uuringust tuli samuti välja, et üle poole lastest oli joonud energiajooke enne kuueaastaseks saamist. Teadlasi hämmastas, et jooke olid lapsed joonud kodus, mitte neid ise ostmas käinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles