Eestlaste uus leiutis aitab südamehaigusi ennetada

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõne aparaadi abil on võimalik haigusi ennetada.
Mõne aparaadi abil on võimalik haigusi ennetada. Foto: Panther Media/Scanpix

Uue meetodi abil saab näpu otsast pulssi võttes ühe minutiga teada inimese arterite olukorra. 

Alates tänasest toimuvad Põhja-Eesti Regionaalhaigla ja TTÜ koostöös patsientide kliinilised uuringud südamehaiguste ennetamiseks.

Leiutis kasutab meetodit, millega uuritakse artereid pulsilaine kuju analüüsi abil ning selle tulemusel põhjal hinnatakse veresoonte olukorda. Tulemus selgub ühe minutiga. 

Uus lahendus on kiire, odav ja seda on lihtne kasutada. “Otsisime koostöös PERHiga lihtsat meetodit, mis võimaldaks teha kiireid uuringuid. Nüüd on meil see meetod olemas, me saame praktiliselt minutiga tulemuse kätte ja see ei nõua erilist osavust - läbiviija ei pea olema spetsiaalselt koolitatud ja osav, piisab ainult anduri paigaldamisoskusest ja programmi tundmisest,“ rääkis TTÜ Tehnomeedikumi direktor Kalju Meigas.

Uurimistöö seadme väljatöötamiseks on faasis, kus järgmise etapina viiakse poole aasta jooksul läbi ligi 500 patsiendi kliinilised uuringud.

PERHi südamearst ning TTÜ professor dr Margus Viigimaa sõnul on südame-veresoonkonna haigused Eestis surma põhjustena esikohal. «Arterilubjastus, rahvakeeles tuntud kui veresoonte lupjumine on neist üks peamisi. Täna polegi olemas väga head meetodit, mis oleks kiiruselt ja lihtsuselt võrreldav. Tulevikku vaadates võiks taoline uuring olla osa rutiinsest kontrollist näiteks perearsti juures, samuti on võimalik seda teha samaaegselt EKGga,» lisas Viigimaa.




 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles