Hüpnotiseeritud patsient laulis kõrilõikuse ajal

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Prantsuse kirurgid kasutasid maailmas esmakordselt laulja kõri opereerimisel hüpnoosi, et ta saaks ka lõikuse ajal laulda – nii said nad jooksvalt kontrollida, kas tema häälepaelad on jäänud puutumata.

Kui Alama Kantele öeldi, et tal on vaja opereerida kõris asuvat kasvajat, tähendas see tema jaoks ohtu jääda ilma oma ilusast lauluhäälest, kirjutab The Local.

Kui tema häälepaelad lõikuse ajal kahjustada saaks, ei saaks ta enam kunagi laulda ja peaks otsima endale uue töö.

Ajakirjale Le Parisien antud intervjuus ütles Henri-Mondori haigla kirurg Gilles Dhonneur, et see oli Aafrika kirikulauludele spetsialiseerunud laulja nõue, et arstid saaks operatsiooni ajal tema häälepaelte seisukorda kontrollida.

Kuna sellise protseduuriga kaasnev valu on tavaliselt niivõrd talumatu, et üldnarkoos oleks kõige loogilisem valik, mainis Dhonneur, tähendas vajadus Kante’d ärkvel hoida, et kirurgid pidid välja mõtlema mingi alternatiivi.

Arstid otsustasid kasutada hüpnoosi koos madala annuse kohaliku tuimastusega – nii said nad teda ärkvel hoida ja paluda tal teatud hetkedel operatsiooni ajal laulda.

«Ta läks hüpnotiseerija sõnu kuulates transsi. Ta läks ära kaugele Aafrikasse ja hakkas laulma. See oli vapustav,» ütles kirurg.

Laupäeval peetud pressikonverentsil ütles laulja, et on opist täielikult taastunud ning valmis uuesti laval esinema.

Esmakordselt kasutati hüpnoosi tuimastusena aastal 1992 ühes Belgia linna Liege haiglas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles