Viis lihtsat võimalust, kuidas kontorilaua tagant välja saada

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööl kipuvad inimesed liiga palju istuma.
Tööl kipuvad inimesed liiga palju istuma. Foto: Panther Media/Scanpix

Saksamaa teadlased on välja selgitanud, et liigne istumine on sama ohtlik kui suitsetamine.

Istumine tõstab halvale pahele sarnaselt nii diabeedi-, südamehaiguste- kui ka vähiriski, kirjutab Health Today.

Iga kord kui inimene istus järjest kaks tundi, tõusis risk haigeks jääda. 

Charlestoni spordimeditsiini spetsialist ja ortopeedi David Geieri sõnul ei vähenda istumisest tekkinud hädade tekkimise riski ka see, kui iga päev 30 minuti trenni teha. Haigestumise riski vähendamiseks tuleks hoopis vähemalt korra tunni jooksul püsti tõusta.

Liiguta laua taga (või diivanil)  

Kontoris olemine ei tähenda, et peaksid oma laua taha naelutatud olema. Kiiretele ja kergetele harjutustele kulub tööpäevast kokku vaid kümmekond minutit. Näiteks Geier toob töölaua kõrvale hantlid ja tõstab neid iga 30 minuti järel paar korda, et end veidigi liigutada. Lisaks soovitab ta teha ka näiteks kükke ja väljaasteid.

Kõnni

Too ise paberid printerist ära. Kui tahad kolleegiga juttu ajada, ära saada talle e-kirja, vaid kõnni tema laua juurde. Kui pead juhtima koosolekuid, ära istu konverentsilaua taga, vaid seisa ja liigu ruumis ringi. Nii tõmbad paremini ka oma kuulajate tähelepanu.

Istu võimlemiseks mõeldud pallil  

Pallil istumine muudab töötaja tunduvalt aktiivsemaks, sest nii tuleb tal hoida tasakaalu ja see tegevus treenib ühtlasi ka tema kõhulihaseid.

Seisa

Kui töö eripära seda lubab, tee tööd püsti seistes, näiteks kõrgema laua taga. Kui seda võimalust ei ole, kasuta tööltulekuks kondimootorit. Geieri arvates oleks hea liikuda ringi ka telefoniga rääkimise ajal või seista näiteks e-kirju lugedes.

Leia vabandus, miks kasutada treppe

Ütle liftile ei ja liigu alati mööda treppe, sest see aitab püsida aktiivsemana ka arvuti taha istudes. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles