Looduslikud rahustid olgu esimene valik

Sirje Niitra
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Magneesiumi ja B-kompleks tabletid.
Magneesiumi ja B-kompleks tabletid. Foto: Erakogu.

Enne kui paluda arstil oma ärevuse ja unehäirete mahasurumiseks retsept kirjutada, tuleks apteegist küsida looduslikke ravimeid, sest need ei tekita sõltuvust.

Südameapteegi proviisor Riina Piirsalu soovitab alati inimestele, kes unevaevuste või ärevuse kaebusega apteeki tulevad, kõigepealt looduslikke vahendeid. Neid on nii palju, et igaüks peaks leidma endale midagi sobivat. «Retseptiga väljastatavad rahustid ja uinutid on mõeldud lühiajaliseks kasutamiseks ja võivad kergesti sõltuvust tekitada,» lausub ta.

Käsimüügitoodetest soovitab proviisor esmalt magneesiumipreparaate, mille hulgast leiab nii lastele kui täiskasvanutele sobilikke. Neid müüakse ka kombinatsioonis B-rühma vitamiinidega. Magneesium toetab lihaste ja närvisüsteemi tööd. Tegu on kõige lihtsama abivahendiga, mida võib kasutada ka pikemat aega.

Järgmine valikuvõimalus on palderjani sisaldavad tooted. Neid on päris palju: kombinatsioonis humala, melissi, veiste-südamerohu ja teiste taimedega, ka aminohapete

L- teaniini ning L-trüptofaani lisandiga. Nende preparaatide toime on hüpnootiline, rahustav, ärevust vähendav. Palderjani sisaldavate toodete miinus on, et pikka aega kasutades võib organism palderjaniga ära harjuda ja siis tuleks sama toime saamiseks annust suurendada.

Hoiatuseks: on olemas nn kasstüüpi inimesed, kellele palderjan üldse ei sobi. Neile on see joovastava ja ärevusttekitava toimega nagu kassidelegi. Õnneks on selliseid inimesi vähe.

Humalaga tuleb olla samuti ettevaatlik, sest see mõjub diureetiliselt ehk võib ajada öösel sageli tualetis käima, mis aga ei soodusta kuidagi und. Melissi lisatakse tavaliselt teiste analoogilise toimega taimede mõju tugevdamiseks.

Kasstüüpi inimestele soovitab proviisor veiste-südamerohtu, mis on palderjanist kolm-neli korda tugevama rahustava ja und soodustava mõjuga.

Palderjani on müügil ka puhtal kujul tablettidena, tilkadena ja droogina, mida võib soovitada lastelegi. «Jah, ka lastel on tänapäeval unehäired ja esineb närvilisust, mistõttu soovitatakse neile näiteks palderjanivanne teha,» teab Piirsalu öelda. Loomulikult on müügil ka lastele mõeldud rahustavad teesegud.

Hea abimees on veel melatoniin. Selle hormooni tootmine intensiivistub käbinäärmes õhtul, kui pimedaks läheb, ja hakkab langema umbes kella nelja paiku öösel. Tegemist on loomuliku une ja ärkveloleku rütmi reguleerijaga, mis sobib hästi ka reisimisel, ajavööndite vahetuse korral. Melatoniin on kogunud viimasel ajal üha suuremat populaarsust ning on jälle ka käsimüügis.

Teesegudes on tavaliselt samad, eespool mainitud taimed: palderjan, veiste-südamerohi, humal, meliss ning naistepuna. Naistepuna mõjub loodusliku antidepressandina ja tõstab meeleolu. Seda on lisatud paljudesse segudesse. Teedega on aga samuti see häda, et vahetult enne uinumist juues võivad need ajada öösel tualetis käima.

Piirsalu rõhutab, et igasugused rahustid on lühiajaline lahendus probleemile ning hoopis õigem on leida endale sobiv spordiala, elada ja toituda tervislikult ning mõelda positiivselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles