USA teismeline suri energiajookide tarvitamise järel

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Energiajoogid
Energiajoogid Foto: SCANPIX

USAst Arizona osariigist pärit 16-aastane Lanna Hamann sai Mehhikos puhkamise ajal südamerabanduse pärast seda, kui oli rohkelt energiajooki tarvitanud.

Hamann sõitis puhkama Mehhikosse koos oma sõprade ja nende vanematega, vahendab Fox News. Ühel päeval kurtis ta kehva enesetunde üle, tekkisid ka hingamisvaevused. Natukese aja pärast kukkus tüdruk kokku - ta sai südamerabanduse ja suri selle tagajärjel.

Lanna ema usub, et tema tütre surmas on süüdi energiajoogid. Ta tõdes, et selline asi võib juhtuda igal pool, kuid samas tuletas ta teistele vanematele meelde, et nad jälgiksid, mida nende lapsed tarvitavad.

«Vaadake, mida nad joovad. Energiajookidele võiksid nad kindlasti vett eelistada,» lisas ta.

Sõbrad rääkisid, et nad veetsid terve päeva rannas, Lanna tarbis mitmeid energiajooke, ega joonud kordagi vett. Lahkamise tulemused näitasid, et energiajoogid olid osaliselt tema surmas süüdi.

Kardioloog Jack Wolfson sõnas, et energiajoogid sisaldavad rohkelt kofeiini ja suhkrut ning seetõttu võivad need põhjustada ka südame seiskumist.

«On tõendeid, et energiajoogid kahjustavad organismi, põhjustades muutusi südamerütmis ning mõjutades negatiivselt vererõhu taset,» sõnas Wolfson. «Energiajookidega peaks olema samamoodi nagu alkoholiga, et alla 21-aastased ei tohiks neid kätte saada,» leidis kardioloog.

Sõbrad ja pere kirjeldavad Lannat tervisliku ja sportlikuna, mistõttu oli tema surm eriti šokeeriv.

USA Ravimi- ja Toiduamet (FDA) avaldas 2012. aastal raporti, mille kohaselt võis kõrge kofeiinisisaldusega energiajook Monster põhjustada viie noore inimese surma.

Antud juhul ei ole teada, milliseid energiajooke hiljuti surnud teismeline jõi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles