Belgia teadlane: surmalähedased kogemused on üllatavalt sarnased

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud kliinilise surma seisundis olnud inimesed kirjeldavad hiljem nähtusi, mida nimetatakse surmalähedaseks kogemuseks.
Paljud kliinilise surma seisundis olnud inimesed kirjeldavad hiljem nähtusi, mida nimetatakse surmalähedaseks kogemuseks. Foto: SCANPIX

Belgia teadlane Steven Laureys intervjueeris 190 inimest, kes on kõikunud elu ja surma piiril, ning selgus, et uuritavate surmalähedased kogemused olid hämmastavalt sarnased.

«Leidsime, et inimeste surmalähedased kogemused olid ilmekad ja tõelisemad kui ükskõik, millised teised kogemused,» sõnas Laureys Liege ülikooli haiglast, vahendab news.com.au.

Tema sõnul kirjeldati neid kogemusi üldiselt «üsna positiivsena».

«Enam kui 80 protsenti küsitletutest tundis rahu,» märkis Laureys. Kattus veel palju kirjeldusi, näiteks kirjeldati kehast väljumise kogemust, ajataju muutumist, heledat valgust, mõtlemise kiirenemist ja elu silme eest läbi jooksmist.

Teadlane lisas, et kõiki kogemusi ja mälestusi kirjeldati väga ilmekalt.

Uuringu kohaselt kirjeldas vaid kaks inimest surmalähedast kogemust negatiivsena.

«Seda on raske seletada, kuidas sellised ilmekad kogemused aset leiavad situatsioonides, kus ajuaktiivsus on ebanormaalne,» rääkis ta.

Mõned teadlased on väitnud, et see on hapnikupuudus, mis selliseid pilte loob. Laureyse sõnul on see aga ebatõenäoline, kuna teadaolevalt on sarnaseid surmalähedasid kogemusi kirjeldanud ka inimesed, kellel ei ole hapnikuvarustus vähenenud.

Laureys kavatseb surmalähedaste kogemuste uurimisega jätkata. Tulevikus soovib ta skaneerida elu ja surma piiril kõikunud inimeste ajusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles