Perearst: vaktsineerimisvastasus on samuti äri

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merimetsa tervisekeskuse perearst Iris Koort.
Merimetsa tervisekeskuse perearst Iris Koort. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Perearst Iris Koorti sõnul räägivad vaktsineerimisvastased tihti sellest, et vaktsiinitööstus on äri, kuid tegelikult on äriks muutnud ka vaktsiinivastane liikumine, sest see võimaldab kliinikutel näiteks veenda vanemaid tellima oma laste tervise uurimiseks kalleid uuringuid.

«Meie ühiskondlik mälu on üsna lühike ja ilmselt pole ka meie vanavanemad meile rääkinud, mida tähendab üks suur epideemia, mille käigus sajad lapsed surevad läkaköhasse või leetritesse,» vahendas ERR Koorti sõnu raadiosaates «Vikerhommik».

Tema sõnul on näiteks leetrid hakanud Euroopas ja Ameerikas suurte puhangutena uuesti levima ja selle põhjuseks on just vaktsineerimisvastane liikumine, mida seostatakse ekslikult nn ökoeluviisiga.

«Kõik kunagised vaktsiini ohtlikkusega seotud müüdid on tegelikult ammu kummutatud ja tänapäeva vaktsiinid on kõik ohutud, aga need negatiivsed müüdid elavad edasi, mitmekordistuvad, neid levitatakse ja paraku on ka vaktsineerimisvastasus äri,»rääkis ta.

«On olemas terveid kliinikuid, mis nn «eriuuringutega» üritavad vanematele selgeks teha, et nende laste kunagine raske haigus on tingitud just vaktsineerimisest,» selgitas Koort ja nentis, et iial ei tea, millal lennuliikluse kaudu Lähis-Ida konfliktipiirkondades lahti läinud lastehalvatuse epideemiad siia jõuavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles