Mida tuleks Insanityga liitudes silmas pidada?

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Insanity treeningus on palju hüppeid, jooksu ja vahepeal ka veidi venitusi. Pulss käib treeningus üles-alla nagu ameerika mägedel. Vaeva kroonib kalorikulu, sest ühes trennis kaob kuni tuhat kilokalorit.
Insanity treeningus on palju hüppeid, jooksu ja vahepeal ka veidi venitusi. Pulss käib treeningus üles-alla nagu ameerika mägedel. Vaeva kroonib kalorikulu, sest ühes trennis kaob kuni tuhat kilokalorit. Foto: Urmas Luik

MyFitnessi spordiklubide keti rühmatreeningute juhi ja Insanity treeneri Eva Ottase sõnul on Insanity treeningu näol tegemist kõige raskema treeninguga, mida on DVD järgi võimalik ise läbi teha.

Ametlikult reklaamitakse programmi 60-päevasena, kuid treeneri selgitusel on ette nähtud kokku 54 trenni – 6 trenni nädalas 9 nädala jooksul. MyFitness teeb kokku 45 trenni ehk siis jätab osalejatele terve nädalavahetuse puhkamiseks.

Iga päeva kohta on ette nähtud vastav programm, mis kestab 45-60 minutit. Tegemist on puhtalt vastupidavusharjutustega, mille sooritamisel ei kasutata raskusi ega muid abivahendeid ning mis kestavad 3-6 minutit, vahel väikesed puhkepausid.

Üle nädala esmaspäeviti toimub ka test, mis annab osalejale ülevaate tema saavutustest. Näiteks tehakse ühe minuti jooksul kätekõverdusi, põlvetõsteid, hüppeid jne. Alates teisest kuust läheb treening raskemaks – harjutusi tehakse pikemalt ja need on ka raskemad.

«Üks treening nädalas on nii-öelda puhketreening, kus kasutatakse rohkem staatilisi harjutusi ja kergemaid lõdvestusi, aga higi jookseb ikka,» lisas Ottas.

Mida treeningprogrammiga liitudes silmas peaks pidama? Ottase sõnul ei saa salata, et tegemist on ekstreemse treeninguga. «Päris algajale seda kindlasti ei soovita, harjutuste tehniline baas ja mingi vastupidavus peaks olema treenitud. Tervis peab olema korras ehk haigusi, südamehaigusi jne ei tohi olla. Arvestada tuleb, et see treening eeldab palju hüppamist ning samuti ei saa teha lihtsamaid variante. Muidugi, kui enam ei jõua, siis tuleb lihtsalt puhata ja jälle edasi teha,» selgitas treener.

Kuid Ottas kinnitas, et osalejate jaoks on füüsilisest poolest raskemaks osutunud pigem vaimne pool – et igal tööpäeva hommikul või õhtul on vaja trenni tulla. Ometi on neli inimest programmi tervelt kolm korda läbi teinud, neist kõige tublimatena tõigi treener välja Udikase ja Susi. «Nende puudumised võib praktiliselt ühe käes sõrmedel üles lugeda,» ütles Ottas.

Üldiselt väga palju äralangejaid treeneri sõnul ei ole. Enamasti jäävad need, kes esimese nädala ära olnud, ka lõpuni. «Aga kahjuks on alati neid, kes kas viitsimatusest või ka tervise pärast kogu programmi läbida ei saa.»

Et saavutada Insanity lubadust saada 60 päevaga vormi, tuleb Ottase sõnul paratamatult jälgida ka toitumist. Alkoholist soovitatakse trennitegijal loobuda ning treeneri sõnul võiks see jääda tagaplaanile ka tavalisel treenijal.

Kommentaar

Liilit Kirss (31), ajakirjanik

«Olin kaalunud Insanity trenniga liitumist juba ammu, aga polnud julenud seda ette võtta – kartsin, et ei jõua, olen nõrk ja annan alla. Ühtlasi ei ole ma olnud rühmatrennide fänn, teen trenni omal käel ja oma tempos. Ühel päeval trenni tulles seisis Eva Ottase kabineti taga järjekord, kõik mõõtsid ja kaalusid ennast. Uurisin, mis tarbeks, ja Eva ütles, et neil on käsil neljas Insanity tund. Hüppasin mõtlemata jooksu pealt kampa ega kahetse.

See polnud sugugi nii hull, kui olin arvanud. Trenn on üles ehitatud kasvavas tempos, iga tund on erinev, raskusaste tõuseb lsujuvalt lihtsast keerulisemaks, kambavaim on abiks. Kahjuks ei sättinud ma oma toitumist paika ja lahkusin sessiooni lõpus veidi madalama rasvaprotsendiga, kuid samas kaalus. Olen võtnud plaani ennast sügisest uuesti proovile panna ja sel korral juba koos toitumisega. Seniks treenin omal käel, kuid peamiselt siseruumides, see aitab hoida mul treningut fookuses ja kontrolli all ning ma ei saa tuua endale vabanduseks halba ilma, et mitte trenni teha.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles