Väikehaigla võitleb meditsiinihiiuga ellujäämise eest

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PERHi Mustamäe korpus.
PERHi Mustamäe korpus. Foto: Peeter Langovits

Põhja-Eesti Regionaalhaiglalt (PERH) võidakse võtta kiirabiteenuse osutamise õigus ja anda tagasi Hiiumaa haiglale, et katta viimase eelarveauku.

Sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsler Ivi Normet, haigekassa juhatuse esimees Tanel Ross ja Pärnu osakonna direktor Kaljo Poldov koos SA Hiiumaa Haigla nõukogu liikmete ja riigikogu liikme Tarmo Männiga arutasid reedel, kuidas katta Hiiumaa haigla eelarve puudujääki, kirjutab Hiiu Leht.

Eelarveauk suurusjärgus 130 000–140 000 eurot aastas tekkis pärast kiirabireformi ja teenuse üleandmist koos rahastusega PERHile. Seni ühildas Hiiumaa haigla kiirabi ja haigla valved, osutades nii teenuseid säästlikumalt, pärast kiirabi eraldumist tuli uusi inimesi tööle võtta ja seegi kasvatas koormust haigla eelarvele.

Ivi Normet ütles Hiiu Lehele, et teoreetilisi võimalusi probleemi lahendamiseks on palju. Üks ettepanek, mille haigla nõukogu liikmed tegid, on taastada kiirabiteenuse osas endine olukord. «Kui me nüüd teeme selle otsuse, ükskõik kui valus see kellelegi on, peab see tagama pikaajalise jätkusuutlikkuse – me ei lahenda ühekordset probleemi,» selgitas Normet.

See, kuidas olukord laheneb, peaks selguma nädala pärast. Kõigepealt viiakse info kohapeal räägitust peaminister Taavi Rõivasele, kellega on kavas arutada, milline on poliitiline seisukoht.

Arutelul osalenud riigikogu liige Tarmo Mänd ütles, et puudujääk haigla eelarvesse tekkis mitte haigla töö tulemusel või süül, vaid see tekitati kiirabireformi tulemusel. Tema ettepanek on, et ministeerium pööraks Hiiumaal reformi tagasi ja taastaks haigla tulubaasi.

«Mis puudutab võimalust lahendada probleem selle raha piires, mida haigekassa on eraldanud, siis see on ebareaalne – eesmärk on ju säilitada kõik teenused, mida Hiiumaa haigla osutab,» ütles Mänd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles