Vangla meditsiinitöötajad tunnevad puudust tänulikust patsiendist

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu vangla.
Tartu vangla. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Tartu vangla meditsiinitöötajate sõnul ei erine nende töö vanglas väga palju tööst teisel pool müüri, ent kui seal poetavad patsiendid vahel mõne hea sõna, siis vangidelt midagi sellist loota ei tasu.

Tartu vangla meditsiinosakonna juhataja Piret Kool rääkis meditsiiniuudiste portaalile med24.ee, et kui võrrelda tööd siin- ja sealpool müüri, olevat suurim erinevus patsiendid ja nende eesmärgid.

Kui vabaduses soovib inimene olla ja jääda terveks, siis enamus kinnipeetavaid püüab Kooli sõnul leida haigusi, et neid ära kasutada saamaks paremaid tingimusi, haiglasse uuringutele, mitte käia tööl jne.

«Kui inimeselt hakata haigusi otsima, siis midagi niikuinii leiab,» ütles Kool. «Ka tänulikke patsiente on vähe. Ma ei mõtle, et keegi peaks mulle lilli tooma, aga reeglina ei tulda ütlema ja tänama, kui probleem sai lahenduse. Tunnen puudust positiivsest tagasisidest.»

Laborant Ülle Valvar lisas, et tahaks vahest teistsuguseid patsiente – vanu inimesi ja lapsi. «Mõnikord tunnen puudust rahulolevast ja tänulikust patsiendist,» lausus ka tema.

Kooli sõnul võtavad vangid arste kui iseenesestmõistetavust ja kui midagi on puudu või nende arust halvasti, siis on keegi süüdi ja kedagi tuleb karistada.

Töö vangla perearstina vajab Kooli sõnul teatud isikuomadusi – keskmisest enam empaatiat, tolerantsust ja küpsust, et mitte lasta endaga manipuleerida või teisalt jälle mitte kinnipeetavat oma käitumisega kuidagi kahjustada.

«Stressitaluvus peab olema hea. Ma pole kordagi patsienti kartnud, aga verbaalset agressiivsust jätkub,» lausus Kool.

Täispikka artiklit saab lugeda juuni Perearstist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles