USA arstid lõid uue maksimaalse pulsisageduse arvutamise valemi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jooksulindil mäkketõusu imiteerimine on uue metoodika järgi lihtsam, sest etteantud pulsisagedused on madalamad.
Jooksulindil mäkketõusu imiteerimine on uue metoodika järgi lihtsam, sest etteantud pulsisagedused on madalamad. Foto: SCANPIX

Eelmisel nädalal avaldasid Chicago Northwesterni Ülikooli uurijad uue maksimaalse pulsisageduse arvutamise metoodika, mille kohaselt naised peaksid kasutama küll veidi keerukamat, kuid neile sobivamat valemit: 206 miinus 88 protsenti naise vanusest.

Northwesterni Ülikooli Feinbergi Meditsiinikooli uurijad töötasid uue metoodika välja uuringus, mis hõlmas ligi 5500 tervet naist, kirjutab New York Times.

Traditsiooniliselt on tervisesportlased oma maksimaalset pulsisagedust arvutanud valemi 220 miinus vanus järgi. Ameeriklased leidsid, et see metoodika on äärmiselt ebakorrektne, sest naiste jaoks on arvutustulemus liiga kõrge.

Uudis on kindlasti kergenduseks sadadele naistele, kes spordiklubides trenažööridel või maastikul kõndides-joostes tugevalt pingutavad, et püsida treeneri soovitatud pulsisagedustel. On ju Northwesterni Ülikoolis välja töötatud uus valem: 206 miinus 88 protsenti naise vanusest – tunduvalt leebem. Naiste tüüpilised pulsisagedused jäävad vahemikku 65 kuni 85 protsenti maksimaalsest pulsisagedusest sõltuvalt sellest, kas treeningute eesmärgiks on kasvatada muskleid või parandada aeroobset vastupidavust.

Nii näiteks olnuks vana metoodika järgi arvutades 40-aastase naise maksimaalne pulsisagedus 180 lööki minutis ja 85 protsenti maksimumpulsist 153 lööki minutis. Uue metoodika järgi on need arvud vastavalt 171 ja 145.

«Mitte midagi halba ei juhtu, kui naine suudab treenida vana metoodika järgi arvutatud pulsisagedustel,» ütles uuringut juhtinud Northwesterni Ülikooli kardioloog Martha Gulati. «Väga paljud naised aga on sunnitud vana metoodika järgi arvutatud pulsisagedustel treenides treeningu katkestama või treeningtempot aeglustama, sest nad ei suuda püsida etteantud vahemikes. Kuid nad on lihtsalt kasutanud valesid numbreid.»

Uuringus treenisid 5437 tervet naist vanuses 35 kuni 93 trenažööridel oma maksimaalsetel pulsisagedustel nii kaua ja intensiivselt kuni nad suutsid.

«Ka uus maksimaalse pulsisageduse arvutamise metoodika on keskmine. Mõned naised võivad endiselt leida, et selline valem annab nende jaoks liiga kõrge või liiga madala tulemuse, » rõhutas Gulati.

Riikliku Kopsu ja Vere Instituudi kardiovaskulaarsete teaduste osakonna juhataja Michael Lauer ütles, et tegemist on parima uuringuga, mis tervete naiste treeningmetoodika uurimisel tehtud.

«Oleme inimestele alati rääkinud, et valem 220 miinus vanus sobib meestele. See uus meetod võimaldab naistel oma südame maksimaalseid löögisagedusi paremini hinnata,» nentis ta.

Uus naiste maksimaalse südame löögisageduse arvutamise metoodika on tõstatanud USA-s ka küsimuse, kui usaldusväärne on valem 220 miinus vanus meeste puhul.  Pärineb see ju 1970ndate aastate algusest ja määrati kindlaks kümne meestega tehtud uuringu põhjal. Vanusest hoolimata kasutatakse valemit aktiivselt spordiinventaritööstuses, spordiklubides, tervisesportlastele välja töötatud treeningsoovitustes jm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles