Mida juuste värvus räägib võimalikest terviseriskidest?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punapeade suurem valutundlikkus on üks kõige hämmastavamaid seoseid juuste värvuse ja tervise vahel.
Punapeade suurem valutundlikkus on üks kõige hämmastavamaid seoseid juuste värvuse ja tervise vahel. Foto: SCANPIX

Aastasadu on inimeste juuste värvust seostatud nende iseloomuomadustega, samas annab  juuste värvitoon aimu paljudest võimalikest terviseriskidest, kirjutas uudisteportaal Msnbc.com

Kui oled blondiin...

...Ohustavad Sind vananemisega seotud silmapõhja haigused, rahvakeeli silmapõhjade lupjumine. Vanusest tingitud maakula degenartsioon (ADM) ehk kollatähni kärbumine on peamine üle 65-aastaste inimeste pimedaksjäämise põhjus. New Yorkis asuva meditsiinikeskuse «Doctors at Trump Place» asutaja Svetlana Kogan ütles portaalile, et just heledajuukselised naised kuuluvad kollatähni kärbumise riskirühma. Lisaks esineb kõnealune haigus naistel tihtipeale raskemal kujul kui meestel.

Et maakula pigment sisaldab kahte karotenoidi:luteiini ja zeaksantiini, tuleks iga päev süüa rohelisi köögivilju, mis neid tähtsaid silmavitamiine sisaldavad: rohelisi herneid, spinatit, brokolit. Kogan soovitas portsjoni rohelisi köögivilju süüa lausa iga päev.

...Sul on suurem nahavähki haigestumise risk. Naha värvuse määrab pigmendi nimega melaniin kogus. Melaniin annab värvuse nahale ja juustele ning kaitseb nahka ultravioletkiirguse kahjustava toime eest.  Melaniin sünteesitakse nahas asuvates rakkudes- melanotsüütides. Samas on heledajuukselistel inimestel (nagu punapeadelgi) melaniini naha kudedes vähem, seetõttu on neil suurem risk haigestuda melanoomi. Ameerika Kosmeetilise Dermatoloogia ning Esteetilise Kirurgia Seltsi esimees Joel Schlessinger soovitas kõikidel heledajuukselistel inimestel kasutada päikesekaitsekreemi, mille SPF on vähemalt 30 ja päikese käes viibides kanda alati peakatet.

Kui oled brünett...

...Ohustab Sind kiilanemine.  Schlessingeri andmetel on ligi pooled Ameerika Ühendriikide 30 miljonist pealae kiilanemise all kannatavatest naistest tumedajuukselised. Tõsi, üks sellise tendentsi põhjuseid võib seisneda asjaolus, et pruunijuukselistel naistel ongi vähem peas juukseid, sest nende juuksekarvad on paksemad kui punapeadel või brünettidel, väitis Schlessinger. Nii hakkavad hõredad laigud peanahal kõrvaltvaatajatele paremini silma.

Schlessingeri sõnul võib raua koguse suurendamine igapäevases toidus juuksekadu vähendada.Toidulisandina tuleks iga päev tarvitada vähemalt 18 milligrammi rauda, iga päev võiks süüa ühe portsjoni jämedatest kaerahelvestest keedetud putru.

...Sinust saab kergemini suitsetaja.Tumedajuukselistel inimestel on vastupidiselt blondidele organismis rohkem melaniini. Melaniin aga aeglustab maksas nikotiini lagundamist. Mida kauem nikotiin organismis viibib, seda kiiremini ja suurema tõenäosusega tekib inimesel sigaretisõltuvus. Ka aeglase ainevahetuse korral viibib nikotiin organismis kauem ja saab organismile negatiivset mõju avaldada pikemat aega. Kui oled suitsetaja, peaksid iga päev toiduga saama vähemalt 75 milligrammi C-vitamiini. Kõige suurem heategu tervisele on aga suitsetamisest loobumine.

Kui oled punapea..

...Oled valutundlikum. Hambaarstide sõnul kardavad punapead brünettide ja blondidega võrreldes valu rohkem. Arstide arvates on  tegemist erineva valutundlikkusega. Mitmete uuringute kohaselt tuleb punaste juustega patsientidele anda 20 protsenti rohkem narkoosi kui tumedate või blondide juustega patsientidele.

Uurijate arvates mängib punajuukseliste puhul rolli naha ja juuste värvi määrav geen MC1R. Mustade ja pruunide juustega inimestel toodab see geen melaniini. Punapeadel on see geen aga muteerunud ja toodab feomelaniini.  Punajuukselisust tekitavat geeni MC1R esineb mõnevõrra ka brünettidel ja blondidel. Ka need inimesed on valu suhtes teistest tundlikumad, kuid mitte nii tundlikud kui punapead.
Ühe uuringu kohaselt väldivad punapead hambaarsti juures käimist kaks korda suurema tõenäosusega kui brünetid. Väidetavalt on selle põhjuseks asjaolu, et punajuukselisust põhjustav geenimutatsioon muudab punapead resistentseteks ka enamike laialdaselt kasutavate tuimastite suhtes.

...Sul on suurem tõenäosus haigestuda Parkinsoni tõppe. Harvardi ülikoolis tehtud uuringust selgus, et punapeadel on 90 protsenti suurem Parkinsoni tõppe haigestumise risk võrreldes tumedajuukseliste inimestega. Sellist suuremat haigestumisriski põhjustab sama geenimutatsioon, mis muudab punapead valule tundlikemateks.

...Sul on suurem nahavähki haigestumise risk. Põhjuseks melaniini vähesus naha epidermises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles