Uuring: glükosamiini tarvitamine seljavalust üle ei aita

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enamasti seljavalu möödub.
Enamasti seljavalu möödub. Foto: SCANPIX

Reklaami järgi liigeste kulumist ja sellega seotud valusid, muu hulgas ka seljavalusid leevendava toidulisandi glükosamiini toime ei erine värske uuringu järgi kuigivõrd platseeboravimist.

Philip Wilkens Oslo Ülikooli ortopeedia osakonnast rääkis Healthday`le, et liigesekulumuse tõttu kroonilise seljavalu all kannatavaid inimesi glükoosamiini manustamine ei aita ja isegi mitte siis, kui toidulisandit tarvitatakse pool aastat või kauem, vahendas meditsiiniuudiste portaal Mu.ee.

Uurimaks glükosamiini toimet määras Wilkensi meeskond 250-le juhuslikult valitud kroonilise seljavaluga patsiendile päevas 1500 milligrammi glükoosamiini või siis toimeta ravimit ehk platseebot. Kasutades Roland-Morrise skaalat patsientide valuga seotud uskumuste hindamiseks, mõõtsid nad ka osalejatel esineva valu intensiivsust.

Katseperioodi alguses said glükoosamiini võtnud patsiendid valuskaalal 9,2 punkti ja platseebot võtnud inimesed 9,7 punkti. Kuuendal kuul said mõlemad grupid 5 punkti ning pärast aastast manustamist oli glükoosamiini tarvitanud grupi valumõõduks 4,8 punkti ja toimeta ravimit tarvitanud grupil 5,5 punkti.

Wilkensi hinnangul ei ole nii väikesed erinevused piisavalt olulised ja seega võib järeldada, et kroonilise seljavaevustega patsiendid ei saa kaebuste leevendamisel glükoosamiinist rohkem kasu kui platseebost.

Samas ei ilmnenud katsest ka ühtegi glükosamiini kõrvaltoimet ja nii võivad toidulisandi tarvitajad olla kindlad, et vähemalt ei ole see neile kahjulik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles