Kuus üllatavat astmahoo esilekutsujat

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Astmahaige.
Astmahaige. Foto: Panther Media / Scanpix

Levinud kroonilise põletikulise hingamisteede haiguse astma hoogusid võivad esile kutsuda üsnagi kummalised asjaolud, teiste seas ka putukad ja närilised.

Astma on vaieldamatult üks levinumaid kroonilisi haigusi, näiteks USAs on iga 12. inimene astmaatik, kirjutab Huffington Post. Astma korral on inimese hingamisteedes põletik, mis muudab nad teatud õhureostuse suhtes eriti tundlikuks.

Kokkupuude vallandajaga põhjustab hingamisteedes turset ja ahenemist, mille tagajärjel võib tekkida raskusi hingamisel. Kui sümptomid on intensiivsed, tekib astmahoog. Seda enam on oluline teada, mis hooge esile kutsuvad. Mõistagi on mõned astmaatikud rohkem ja teised vähem tundlikud.

Mõned astmahoo vallandajad on laiemalt tuntud, näiteks hallitus, kuid Ameerika allergoloogide ühendusse kuuluv allergoloog ja immunoloog Timothy Craig tõi esile veel üllatavaid astma esilekutsujaid.

1. Hiired

Kuigi teatakse, et astmahoogu võivad esile kutsuda lemmikloomad, võivad sama teha ka närilised ja kahjurid, nagu hiired.

2. Lutikad (eeskätt kilplutiklased)

Lutikad kõlavad juba niigi halvasti, kuid Craigi sõnul on ta uuringud näidanud, et lutikad kannavad kodudes edasi allergeenii.

3. Lepatriinud

Viimased on küll kahtlemata meeldivamad kui lutikad, kuid võivad täpselt samamoodi astmahoogu vallandada, kuna levitavad kodudes allergeeni.

4. Maanteel viibimine

Autosid ja maanteid on üsna keeruline tänapäeval vältida, kuid astmaatikute jaoks võib maanteel viibimine probleeme tekitada. Nimelt raskendavad autode heitgaasid astmat. «Kindlasti ei tasu astmaatikutel näiteks autotee ääres jooksmas käia,» soovitab Craig.

5. Rinoviirus

Nohu ja külmetamine valmistab peavalu igaühele, aga astmaatiku jaoks võib see olla eluohtlik, kuna rinoviirusega kaasneb suur risk astmahoo tekkimiseks. Seega peavad astmaatikud eriti hoolikalt käsi pesema.

6. Rasvumine

Ülekaalulisust ja rasvumist seostatakse paljude teiste terviseprobleemidega, kuid tegelikult on see ohtlik ka astmahaigetele, kuna ülekaal tekiab riski, et haigus süveneb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles