Aidsiepideemia võib saada kontrolli alla 2030. aastaks

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravi ei jõua siiani kõigi abivajateni.
Ravi ei jõua siiani kõigi abivajateni. Foto: Panther Media / Scanpix

ÜRO aidsiagentuuri raporti järgi on võimalik aastaks 2030 allutada aidsiepideemia kontrollile ehk muuta võimalikuks olukord, kus nii uute nakatumis- kui ka surmajuhtumite arv langeb.

See nõuab aga senisest enam rahvusvahelisi pingutusi, sest praegune tegutsemistempo ei suuda epideemiat peatada, vahendab ERRi teadusportaal. Näiteks ei ole siiani ligipääsu enamikule ravi vajavatele inimestele.

Raporti järgi elab maailmas ligikaudu 35 miljonit HIVi nakatunud inimest ning eelmisel aastal leiti 2,1 miljonit uut haigusjuhtu. Aidsiga seotud surmajuhtude arv on viimasel kolmel aastal viiendiku võrra alanenud, olles praegu 1,5 miljonit aastas.

Viimase viie aasta jooksul on aidsiuuringuid saatnud pidevad edusammud ning pildi selginemine mehhanismidest ja võimalikest takistustest lisab lootust, et haigus allutatakse kontrollile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles