Kanep hävitab nautimisvõime

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanep saatis õpilase haiglasse.
Kanep saatis õpilase haiglasse. Foto: SCANPIX

Kanepilembeste inimeste aju on toreda ja erutava kogemuse järel tekkiva virgatsaine dopamiini suhtes tundetu, näitas ajakirjas «Proceedings of the National Academy of Sciences» ilmunud uurimus. 

USA riikliku uimastite kuritarvitamise uurimise instituudi teadlane Nora Volkow tegi katseid kahe rühma vabatahtlikega, vahendab Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator.

Ühes grupis olid inimesed, kes olid kümme aastat pidevalt ja suurtes kogustes kanepit suitsetanud. Kontrollrühma katsealused ei tarvitanud üldse narkootikume.

Volkowi sõnul on tõenäoline, et kanep kahjustab mõnu ja tasustusega seotud närvivõrgustikke. Kanepisuitsetajate aju võib toota normaalses koguses dopamiini, kuid tundub, et aju ei oska sellega midagi peale hakata. See omakorda muudab tuimaks ega lase nautida seda, mis inimestele tavaliselt rõõmu teeb. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles