Geide vereloovutamise keeld võib muutuda diskrimineerimiseks

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veredoonorlus.
Veredoonorlus. Foto: PantherMedia/Scanpix

Prantsusmaa homoseksuaalsetele meestele kehtiv eluaegne keeld vere loovutamiseks kujutab endas Euroopa mõjuka kohtujuristi hinnangul diskrimineerimist.

Nüüd on Euroopa kohtu 28 liikme otsustada, kas Prantsusmaa eluaegne keeld homoseksuaalsetel meestel verd loovutada jääb kehtima või mitte, kirjutab The Local.

Euroopa kohtu kohtujurist Paolo Mengozzi süüdistas Prantsusmaad keelu ebaseaduslikkuses, kuna see takistab meestel verd loovutada ainuüksi põhjusel, et nad on olnud seksuaalvahekorras teise mehega. Juristi hinnangul on tegemist diskrimineerimisega, mis põhineb inimese sool ja seksuaalsel orientatsioonil.

Kohtujuristide sääraseid seisukohti on varasemalt mitmetel kordadel kohus toetanud. Kui kohtunikud Mengozzi arvamust toetavad, peab Prantsusmaa keelust lahti ütlema ning homoseksuaalseid veredoonoreid aktsepteerima. «Prantsuse reeglite kohaselt on homoseksuaalne vahekord vaieldamatult eelduseks oma tervise kõrgendatud ohtu seadmisel, sõltumata suhete tingimustest  ja sagedusest või tavadest,» ütles Mengozzi. «Prantsuse kriteeriumid on seetõttu liialt laiad ja üldised.»

Püsiv veredoonorluse keeld on Euroopa Liidu seadusandluses lubatud, aga ainult inimestele, kelle riskialdis seksuaalkäitumine teeb võimalikuks sugulisel teel raskete haiguste leviku, mis võivad nii nende vere kaudu edasi levida doonoriverd vajavatele inimestele.

Täna kehtiv tähendab aga Prantsusmaal seda, et kui mees läheb doonoriks ning tunnistab kohustuslikus korras läbiviidud intervjuus, et on üldse kunagi teise mehega seksinud, on ta automaatselt igaveseks keelatute nimekirjas.

Keeld toetub 1983. aasta seadusele, mis lähtus statistikast, mille kohaselt levib HI-viirus just homoseksuaalsete seas. Toonase statistika järelduses öeldi veel, et sageli ei saa viirusele jälile ka veretestiga, kui vereülekanne on sooritatud vahetult pärast nakatumist, sest HIV-l on peiteaeg.

SOS Homofoobia juht ja arst Ludovic Saulnier ütles The Local’ile, et keeld on arusaamatu ning vajaks kiirelt kehtetuks tunnistamist.

«Endiselt levib stereotüüpne arvamus, et kõigil geimeestel on AIDS, mis pärineb 1980ndatest aastatest. Siis arvati, et AIDS ongi vaid geimeeste haigus ning seni ollakse selles mälupildis kinni,» ütles Saulnier.

Ta lisas, et suur osa geipaare on siiski oma seksuaalkäitumises sarnased heteropaaridele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles