Õõvastavad koostisosad nahahooldustoodetes

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreem on lõhenenud naha puhul hädavajalik.
Kreem on lõhenenud naha puhul hädavajalik. Foto: SCANPIX

Need kõik võivad olla naturaalset päritolu koostisosad, aga ühtaegu kõlavad need meie igapäevaselt kasutatavate näo-, juuste- ja nahahooldustoodetes üsna ehmatavatena.

Teo lima

«Teo lima sisaldab mutsiiniekstrakti, mis on proteiinide, glükoolhapete ja elastiini segu. Mutsiinil arvatakse olevat võime nahka taastekitada ning samuti on see abiks naha niisutamisel,» ütleb dermatoloog Gary Goldfaden. Mõnedel ilusalongide näohoolduses kasutatavatel kreemidel, kus koostisosaks teo lima, usutakse olevat pigmentatsiooni- ja armidevastane toime.

Lambarasv

Lanoliin, mis pärineb kasukat kandvatelt loomadelt, on kasutusel mitmetes kosmeetilistes vedelikes, meigieemaldajates ja ka huulepulkades. «Uuringud on näidanud, et lanoliini pehmendav omadus on silmapaistev ja pikatoimeline,» ütles New Yorgi dermatoloog Marina Peredo. «Otse nahale kantuna vähendab see naha ketendamist ja pikaajalisem kasutamine on näidanud naha pehmuse paranemist.»

Linnu väljaheide

Ööbiku ekskrementi kasutatakse kõige sagedamini geishade näomaalingus ning sellel usutakse olevat ka nahka puhastav mõju. Laululinnu fekaalid erinevad imetajate omadest seetõttu, et  nagu enamikel lindudel, on ka ööbikul vaid üks kehaava ehk kloaak, millest tahked väljaheited üheaegselt vedelatega väljuvad. «Väljaheide sisaldab lämmastikurikast kusiainet ja aminohapet guaniini,» ütleb Goldfaden. «Kusiaine aitab niiskust naha sisse viia, muutes selle välimuselt ja tundelt niisutatuks.»

Imiku eesnahk

Vaieldamatult üks šokeerivamaid koostisosi nahahooldustoodetes on imiku eesnahk. Seda on nimetatud nooruse allikaks ja ka näiteks Oprah Winfrey kinnitab, et nii see ka on. Seda, et ilutoodetes kasutatakse nii vastuolulist koostisosa on toonud Winfreyle palju kriitikat. «Eesnahk, mis jääb üle ümberlõikamisest, aitab kaasa naharakkude uuenemisele,» ütleb SkinPro kosmeetikafirma juht Tim Schmidt. Ja see toode pole sugugi odav – 30 grammi SkinMedica TNS Essential seerumit maksab koguni ligi 200 eurot.

Kalanahk

Guaniini saab kalanahast. «Seda ainet kasutatakse meigitoodetes, millele on tarvis lisada läikeefekti nagu näiteks huulepulk, küünelakk, lauvärv. Samuti on guaniinil võime varjata naha toonierinevusi ja plekke,» ütleb Peredo.

Haimaksaõli

Skvaleen on rasv, mida leidub ka meie nahas, mille ülesanne on nahka kaitsta ja niisutada. Seda ainet on lisatud mitmetesse nahakreemidesse. Kuna skvaleeni molekul nahas on sama kui teist päritolu skvaleenil, võetakse kommertseesmärkidel ainet haimaksaõlist.

Kukehari

«See kõlab hullumeelselt, aga hüaluroonhape ei ole tegelikult hape,» ütleb keemik ja iluekspert David Pollock. «Hüaluroonhapet leidub pea igas keharakus ning see on üheks olulisemaks naha koostisaineks, milles kollageen ja elastiin kinnituvad. Hüaluroonhapet saadi vanasti kukeharjast, aga tänapäeval valmistatakse seda laboris taimsetest allikatest.

Lambaliharasv

Lambalihast saadud sulatatud rasvainel on nahka niisutav toime, mis teeb sellest suurepärase koostisaine nahatoodete sees.

Linnu- ja naaritsaõli

Mõned raseerimiskreemid, päikesekreemid ja juuksespreid sisaldavad õli, mis pärineb naaritsatelt ja emudelt. «Õli saadakse looma toornaha tagumist külge kaapides,» ütles Schmidt. Saadud koostisaine annab oma panuse siidpehmesse tundesse, mida toote kasutusjärgselt tunda võib.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles