Saksamaal lubatakse haigetel ise kanepit kasvatada

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanepit kasutatakse valuvaigistina, kui miski muu enam ei aita.
Kanepit kasutatakse valuvaigistina, kui miski muu enam ei aita. Foto: SCANPIX

Saksamaal võivad kroonilise valu käes kannatajad kodus kanepit kasvatada. 

Viis kroonilise valu käes kannatajat pöördusid kohtusse pärast seda, kui Saksamaa meditsiini reguleerimisega tegelev asutus Federal Institute for Drugs and Medical Devices (BfArM) keeldus andmast luba selle taime kodus kasvatamiseks, vahendab Fox News.

Kohtu sõnul arutles BfArMil kolme taotlust, mis tuli tagasi lükata. Kuigi kohtusse pöördunud inimestel on luba osta ja tarbida kanepit ravi eesmärgil, tahavad nad seda ise kasvatada, sest ravimina kasutatav taim on kallis ning ravikindlustus seda kulu ei kata.  

Kohtu sõnul anti kolmele hagejale luba ravimit ise kasvatada, sest oli piisavalt kindel, et kolmandatel isikutel puudub taimedele ligipääs. «Seni ei ole kellelgi lubatud kodus kanepit kasvatada, aga ka nüüd lubati seda teha vaid tõsiseid haigusi põdevatel inimestel» rääkis kohtu pressiesindaja Stefanie Seifert, kes rõhutas, et teistele on see tegevus siiski keelatud.

«See ei ole luba kõigile kodus kanepit kasvatama hakata - nad peavad olema tõsiselt haiged inimesed, kelle valu ei leevenda miski muu peale kanepi,» rõhutas Seifert veel kord. Teise kahe kohtusse pöördunu kaebused lükati tagasi, sest kohus ei olnud kindel, et taim nende käest kolmandate isikuteni ei jõua. Lisaks jäi kahtlus, et lisaks kanepile on neil ka teisi vahendeid valu leevendamiseks.

Kohus rõhutas, et raviotstarbelise kanepi kasvatamise lubamist hinnatakse iga juhtumi puhul eraldi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles