Terviseamet soovitab: kuidas end kuumalaine ajal hästi tunda?

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terviseamet soovitab kuumade ilmadega ohtralt gaseerimata mineraalvett juua.
Terviseamet soovitab kuumade ilmadega ohtralt gaseerimata mineraalvett juua. Foto: SCANPIX

Kuumalaine ajal hea enesetunde säilitamiseks tuleks juua palju vett, hoiduda liigsest päikesest ja kasutada päevituskreeme, soovitab Terviseamet.

Vastasel korral võivad kõrge õhutemperatuur ja tugev päikesekiirgus põhjustada ülekuumenemist, päikesepõletusi, vedeliku ja soolade kaotust, psüühika- ja vereringehäireid, infarktiohtu ning mitmete krooniliste haiguste ägenemist.

Võimalike ebameeldivuste vältimiseks tuleks keskpäeval hoiduda pikaajalisest päikese käes viibimisest. Kui see pole võimalik, peaks kindlasti kandma päikese eest kaitsvaid riideid ja peakatteid.

Vedelikukaotuse vältimiseks on soovitatav sageli juua, parim valik on gaasita mineraalvesi. Kohvi ja alkoholiga ei tohiks kuuma ilmaga liialdada, kuna need joogid suurendavad vedelikukadu organismis.

Päevitajad peaksid kindlasti kasutama erinevaid päikesekaitsevahendeid ja seda isegi siis, kui otsest päikest varjutavad harvad pilved, sest 90 protsenti UV-kiirgusest tungib ka läbi pilvede. Päikesekaitsevahendeid peab nahale kandma regulaarselt, et nende toime püsiks.

Rannas puhkajatele tuletab Terviseamet meelde, et vesi pakub UV-kiirguse eest minimaalset kaitset ning veest peegeldunud kiired võivad päikesepõletuse riski hoopis suurendada.

Kuigi kuumalaine ohustab eelkõige väikelapsi ja eakaid, on palavus ka täiesti tervetele inimestele kurnav. Kergemini tekivad tervisehäired kuni nelja-aastastel lastel, üle 65-aastastel inimestel ja neil, kes teevad palavaga füüsiliselt kurnavat tööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles