Kuus toiduainet, mis polegi nii kasulikud

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piim.
Piim. Foto: SCANPIX

Selgub, et mitte kõik supertoiduna välja reklaamitud toiduained ei ole tegelikult nii superkasulikud. 

Epicurious toob välja kuus sellist toiduainet, millest mõned on lihtsalt kasutud, mõned küsitavad ja mõned isegi kahjulikud. 

1. Toorpiim 

Piima pooldajad ütlevad, et see võib aidata kaasa seedimisele, ennetada astmat ja allergiat ning isegi võidelda vähiga. Kuid Ameerika pediaatrid hoiatasid mullu detsembris, et rasedad naised ja lapsed ei tohiks toorpiima juua, sest see võib põhjustada raskeid haigusi. 

Ka Eesti toiduhügieeni ja nakkushaiguste spetsialistid on öelnud, et sobivast kasvukeskkonnast tingituna võib kuumtöötlemata piim sisaldada erinevaid patogeenseid baktereid ning Euroopa riikides teostatud teadusuuringud on näidanud, et toorpiim võib sisaldada järgmisi toidupatogeene: Listeria monocytogenes, Campylobacter spp, Salmonella spp, Escherichia coli, Yersinia enterocolitica, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Streptococcus agalactiae, Brucella abortus, Mycobacterium bovis, Mycobacterium avium subspp paratuberculosis. Seega võib toorpiim kujutada potentsiaalset ohtu tarbijate tervisele. 

2. Ginkgo Biloba 

Mõni aasta tagasi võis lugeda uudist, et ginkgo ei parandagi mälu, nagu varem arvati, sel aastal aga selgus, et ginkgo biloba ekstrakt põhjustab laboriloomadel vähki. Lisaks pole see kuigi hea maitsega toidulisand.

3. Nisuvõrsed

Kui oled kunagi proovinud nisuvõrsemahla, siis tead, et enamik inimesi ei tarbi seda ilmselgelt selle maitse pärast. Ajakirja Women’s Health and Fitness järgi ei sisalda aga nisuvõrsed sugugi nii suures koguses toitaineid, et seda võiks pidada paremaks ükskõik millisest rohelisest köögiviljast. 

4. Meresool 

On tõsi, et meresool sisaldab magneesiumit, kaaliumit ja kaltsiumit. Lisaks on tal tavalise lauasoolaga võrreldes parem maitse. Kuid Ameerika Südameühingu teatel jäetakse seejuures tähelepanuta üks tähtis tõik: meresool sisaldab täpselt sama palju soola kui lauasool ehk siis ka seda tasub tarbida mõõdukalt. 

5. Kookosõli 

Kuulsused nagu Dr. Oz kiidavad kookosõli selle hea mõju tõttu kilpnäärmele, kolesteroolitasemele, ajule ja kehakaalule. Kuid teised spetsialistid ütlevad, et suures koguses ei tasuks seda õli siiski tarbida, samuti pole hea mõte võtta see kasutusele oliviiliõli asemel. Kui soovid siiski kookosõliga süüa teha, peaks see olema kindlasti hüdrogeenimata. Unustada ei tasu ka seda, et nagu igasugune õli, annab ka kookosõli palju rasva.

6. Antioksüdantidega rikastatud toidud

Iseeeneeest pole neis midagi halba, kuid kõige tervislikum lähenemine oleks siiski tarbida võimalikult laia valikut erinevatest värsketest, töötlemata toiduainetest. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles