Miks ei tohiks kasutada svammi?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Svammil tuleb lasta täiesti ära kuivada.
Svammil tuleb lasta täiesti ära kuivada. Foto: Panther Media/Scanpix

Kui oled seni kasutanud pesemiseks pesukäsna, tuleks oma hügeeniharjumused üle vaadata, sest see pehme ja mõnus vahend, millega oled harjunud oma keha pesemise ajal nühkima, on tegelikult ideaalne kodu igasugu bakteritele. 

«Käsnad on hügeenilised kasutuselevõtu alguses,» ütles Cornelli ülikooli mikrobioloogia osakonna professor Esther Angert, vahendab news.com.au.

«Käsna hooldamine mõjutab selle kestvust. Svamm hõõrub kehalt küll surnud naharakud, kuid need takerduvad pesemisvahendi sügavamatesse kiududesse,» selgitab Angert. Peale selle kipub suur osa inimestest jätma nuustiku vannituppa kuni järgmise kasutuskorrani. See aga soodustab svammil bakterite vohamist.   

Iga kord kui pesukäsn saab märjaks ning ei kuiva korralikult ära, saavad seal pesitsevad organismid juurde kasvujõudu.

«Hõõrud need samad bakterid oma nahal laiali, mille eelmisel korral maha pesid,» selgitas nahaarst Michele Green. Ta tõi näiteks, et samal ajal kui pesed end lavendlilõhnalise dušigeeliga, ajad tegelikult oma kehal laiali hoopis lavendlilõhnalisi baktereid. Bakterite jaoks väga soodsates tingimustes võivad areneda ka eriti ohtlikud vormid, näiteks stafülokokid.

«Kuigi nahk on väga vastupidav organ, et suuda see kaitsta meid kõigi mikroobide eest. Pooride ja lahtiste haavade kaudu võivad bakterid ikkagi organismi pääseda,» ütles Angert.

Näiteks kui inimene hõõrub haavu käsnaga liiga agressiivselt, võib ta kahjustada naha kaitsevõimet ning võimendada baketerite jõudmist haava sissemusse, rääkis New Yorgi nahaarst Jessica Krant.

Kui tahad aga svammi edaspidigi kasutada, tuleks veenduda, et sellest ei ole saanud «bakteripesa». Bakterite vähendamiseks leidub võimalusi:

Lase käsnal kuivada

Vii nuustik niiskest keskkonnast kuiva kohta. «Oleks ideaalne, kui duširuumis oleks nii hea õhutus, et ruum jõuaks enne järgmist kasutuskorda täielikult ära kuivada,» ütleb Krant. «Jäta dušiuksed paokile ja vii svamm hea õhutusega kohta kuivama. Kui aga tahad olla eriti ettevaatlik, määri nuustik pärast enda pesemist uuesti seebiga kokku. Pese seebitatud pesukäsn puhtaks, loputa korralikult ning pane hea õhutusega kohta kuivama,» rääkis ta.

Osta uus pesukäsn

«Kui pesukäsn muudab värvi või lõhna, on aeg osta uus,» ütles Angert.

Pane käsn mikrolaineahju

Õige puhastamine on käsna hooldamisel kõige olulisem. «Riputa pesukäsn regulaarselt kuuma aru kätte ning pesemiseks mõeldud vahend puhastab end ise ning võid aeg-ajalt oma niiske käsna mikrolaineahjus 20 sekundiks kuumutada,» ütles Krant. Samas ära pane mikrolaineahju midagi, mis võiks sulada või süttida ning veendu, et svamm on kindlasti niiske. Kindlasti ära kuumuta plastikust nuustikuid.

Pleegita seda

Lisaks valgendamisele saab pleegitajat kasutada ka bakterite hävitamiseks. «Võid leotada svammi viieprotsendilises valgendilahuses,» ütles Angert. See tapab küll baktereid, kuid on samas üks tüütumaid.

Samas võib olla lõpuks aeg nuustikute kasutamine lõpetada. «Ma tegelikult soovitan oma patsientidel kasutada svammi asemel näiteks washcloth’i ehk väikest käterätikut,» ütles Krant.

«Nahahooldus peab olema pigem õrn, mitte karm. Inimesed kulutuvad palju aega liigsele puhastamisel, mis hävitab ka loomulikud ja kasulikud niisutavad õlid, mis ei lase nahal sügelevaks, kuivaks või kestendavaks muutuda,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles