Geelküünelakk võib tekitada raske allergia

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Geelküüned
Geelküüned Foto: Wikipedia.org

Soome tarbijaturvalisuse ja keemiaohutuse amet Tukes teatas, et geelküünelakk võib tekitada raskeid allergilisi reaktsioone.

Rootsi ravimiamet keelas juba varem akrülaate sisaldava geelküünelaki Depend GelLack müügi, kuna ilmnes mitmeid selle kasutamisega seotud allergiajuhtumeid, kirjutab Helsingin Sanomat.

Ametit teavitati laki ohtlikkusest 51 korral.

Sama probleem on lisaks Rootsile kerkinud ka Soomes.

«Seni oleme selle laki kohta saanud paar teavitust. Neid võib veel tulla, kuna see lakk tekitab allergilisi reaktsioone,» teatas Tukesi kemikaalide müügikontrolli osakonna juht Marilla Lahtinen.

Tervisele halvasti mõjuvad akrülaadid ja metakrülaadid on geel- ja akrüülküünte peamised komponendid.

Võivad tekitada nahale allergilise ekseemi, kuid ka hingamisprobleeme.

Kõige raskematel juhtumitel võib tekkida astma.

Tukesil ei ole ülevaadet, kas allergiat tekitavaid geelküünelakke kasutatakse ka ilusalongides või vaid ainult üks toode põhjustab allergiat.

«Akrülaate sisaldavad kõiki geellakke ei ole võimalik keelata. Firmad peavad vastutama selle eest, et nende tooted tarbijaturvalised oleksid,» lausus Lahtinen.

Helsingi Blue Lagoon ilusalongi omaniku Sini Virtaneni sõnul on üheksa tegevusaasta jooksul vaid kaks allergiajuhtumit ette tulnud.

«Mõlemas juhtumis hakkasid kliendi enda küüned maha kooruma. Olen veendunud, et allergia ei tekkinud geellakist, vaid kunstküünte kinnitusainest, mis pannakse kliendi oma küüntele enne akrüül-  või geelküünelaki või teiste võltsküünte panemist,» selgitas Virtanen.

Virtaneni kinnitusel ei kasuta ta salong Tuksi poolt hoiatuse saanud lakki. Tema sõnul kasutatakse ilusalongides kõrgekvaliteedilisi ja tervisele ohutuid tooteid.

«Mind teeb murelikuks hoopsi see, et internetist saab osta väga erinevaid küünehooldustooteid. Kui toode ei sobi või seda kasutatakse valesti, siis võib tekkida allergiline reaktsioon,» jätka asjatundja.

Virtateni sõnul algas geelküünelakkide võidukäik kuus aastat tagasi.

Ta jätkas, et seni ei teata täpselt, millises koguses võivad akrülaadid või metakrülaadid ohtlikud olla.  

Töötervishoiu asjatundjate sõnul ei pruugi ilusalongides õhutamine olla piisav. Akrülaadiga toodete kasutamisest võib õhku jääda kahjulikke ained ning neid hingatakse sisse.

Soome allergia- ja astmaliit alustab sel sügisel akrülaate sisaldavate küünetoodete maaletoojate koolitamist kahjulike ainete suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles