Verekeskus ootab pikisilmi doonoreid

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti nelja verekeskuse tarbeks soetatud kollane doonoritelk.
Eesti nelja verekeskuse tarbeks soetatud kollane doonoritelk. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) verekeskus teatab, et praegu on verevarud paljude veregruppide osas minimaalses seisus ning keskus ootab väga inimesi verd loovutama.

PERHi verekeskus kutsub inimesi suvel vähemalt ühe korra verd loovutama, kuna puhkusteperioodil jäävad verevarud alati madalamaks, õnnetusi on aga suveti rohkem ning seetõttu on ka haiglate verevajadus suurem.

«Oleks tore, kui doonorid, kes on kurtnud, et ei saa töö tõttu verekeskust selle lahtiolekuaegadel külastada, teeksid oma visiidi puhkuse ajal. Hommikuti on verekeskuses rahulik ja vereloovutamine läheb kiiresti, liiatigi on kuumade ilmadega jahedate ruumidega verekeskuses vägagi kosutav viibida,» kutsus doonoreid üles regionaalhaigla verekeskuse juhataja Riin Kullaste, lisades: «Seoses kuumade ilmadega palume kõigil annetajatel arvestada pisut pikema ajaga taastumiseks verekeskuses. Pärast vereloovutust on soovitatav rohkelt juua mahla või vett ning jahedas ruumis taastuda, mitte rutata kuumale tänavale.»

Verekeskuse väljasõidumeeskond ei tee seoses puhkustega väljasõite juuli viimasel ja augusti esimesel nädalal. Seega ootab verekeskus sel ajal doonorite täiendavat abi Tallinnas verekeskuses Ädala tänav 2 ja Narva mnt 5.

Kuna suviti on paljud asutused puhkusel, ei saa ka verekeskus tavapärastesse paikadesse väljasõite korraldada. «Haiglad vajavad ka suvel patsientide raviks doonorite abi. Vahel isegi enam kui talvekuudel, sest inimesed on aktiivsemad ning õnnetusi on rohkem. Meil on mitu aastat olnud juuli haiglate nõudmiste rekordkuu,» lisas Kullaste.

Juunis, juulis ja augustis on PERHi verekeskus koostöös päästeameti ja kaitseväega ka doonoritelkidega Eesti erinevatele linnaplatsidel: Rakveres, Paides, Raplas, Keilas, Tallinnas ja Haapsalus. Järgmised doonoritelgid on 11. ja 12. augustil Rakveres, siis 18. ja 19. augustil Tallinnas Vabaduse väljakul, edasi 25. ja 26. augustil Raplas ning doonoritelkide suvi lõppeb 28. ja 29. augustil Keilas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles