Kuumaga sureb tavapärasest rohkem inimesi

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: ARDI TRUIJA/PRNPM/EMF

Äärmuslikult kõrgete (või ka madalate) temperatuuride juures tõuseb südamepuudlikkusest või insuldist põhjustatud surmajuhtumite arv.

Sellised andmed avaldati ajakirjas Heart, vahendas ERRi teadusportaal. Nii kirjeldati näiteks 2003. aastal Lääne-Euroopat tabanud kuumalaine korral umbes 22 000 lisandunud surmajuhtu.

Kolmes Baierimaa linnas korraldatud uuring kinnitas, et äärmusliku kuuma (ja ka külma) suhtes on eriti tundlikud vanemaealised inimesed ja need, kes põevad mingeid kroonilisi haigusi.

Uuringus analüüsiti aastatel 1990-2006 Münchenis, Nürnbergis ja Augsburgis esinenud südameveresoonkonna haigustest tingitud 188 000 surmajuhtu ning näidati, et temperatuuri tõustes 20 kraadist kuni 25 kraadini suurenes südameveresoonkonnahaigustest tulenevate surmade arv ligi kümme protsenti.

Kõrged temperatuurid võivad mõjutada veretrombide tekkemehhanismi ja muuta vere viskoossemaks, suurendades seeläbi tromboosiriski. Samas võivad aga väga madalad temperatuurid mõjutada vererõhku, suurendades insuldiohtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles