Teadur: UV-indeks pole midagi katastroofilist

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Suvise ilma olukord,» ütles Tartu observatooriumi vanemteadur Kalju Eerme, kelle sõnul polegi tänavu eriti kõrget indeksit olnud.

Tõravere observatooriumi kodulehel on kirjas, et eilse päeva kõrgeim UV-indeks oli 4,3 ja see mõõdeti kell 12.45. «Praegu ei ole midagi lausa katastroofilist,» ütles Eerme. Ta lisas, et pigem on kõrge indeks hoopis varakevadel, aga siis ei ole jahedamate ilmade tõttu palju põletusi.

Samas tuleks tema sõnul olla päikese käes viibimisega piiri pidada. «Päikese käest tuleks enne ära tulla, kui nahk tulipunaseks muutub,» rääkis mees, kelle sõnul võiks vältida keskpäeva päikest.

Tema sõnul oleneb päikese käes viibimise aeg küll nahatüübist, kuid üle mõnekümne minuti korraga ei soovita Eerme siiski päikesevanne võtta.

Veel lisas ta, et isegi varju minek või õhem särk ei pruugi päikese eest kaitsta. «Tuleks lihtsalt vähem päikese käes olla,» jagas teadur ainsat kindlalt viisi end päikesepõletuse eest kaitsta. Lisaks mainis Eerme, et pilved võivad peegeldumise tõttu hoopis indeksit tõsta.

Suuremale ettevaatusele manitseb teadur aga soojamaareisijaid ja solaariumikülastajaid, sest seal on neil suurem põletusoht.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles