Harjutused, mille tegemise treenerid soovitavad lõpetada

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõhulihaste tegemine.
Kõhulihaste tegemine. Foto: Panther Media / Scanpix

Jõusaali minnes tasub teada, milliseid harjutusi teha ja millistest pigem hoiduda.

Jõusaal võib kogenematute jaoks olla üsna hirmutav paik, kirjutab Huffington Post. Kuid mõningatel juhtudel peab tähelepanelik olema just liiga enesekindel jõusaali külastaja. Fitnessi fanaatikud ei hinda ega analüüsi sageli oma treeningrutiini, õpi uusi tehnikaid ega sea esikohale tervist ja ohutust.

Fitnessi asjatundjad ei jõua paraku alati igale poole igaüht nõustama, et parandada nende treeningrutiini. Seega tõi väljaanne välja seitse levinud harjutust, mille tegemise Ameerika eksperdid soovitavad lõpetada:

1. Istesse tõusu harjutus kõhulihaste treenimiseks

Mis juhtub näiteks pangakaardiga, kui seda järjepidevalt painutatakse? Samamoodi mõjub selle harjutuse tegemine seljale. Järjepidev istesse tõusu harjutuse tegemine pikemat aega võib halvimal juhul tekitada seljale elu lõpuni kahjustusi.

2. Reie lähendajalihaste harjutus istudes

Tegemist on jõusaali masinal tehtava harjutusega, kus treenija sisuliselt lükkab oma jalgu istudes raskusega kokku ja lahku. Ekspertide sõnul ei ole see eriti efektiivne ega treeni väikemaid lihasgruppe. Näiteks väljaasted ja ristsammud on jalalihaste mitmekülgseks treenimiseks märksa mõistlikumad.

3. Kaela tagant surumine

Selle harjutuse tegemine ei ole kuigi kasulik ja võib olla kahjulik kaela taga olevale piirkonnale. Harjutuse tegemiseks peaksid olema hästi painduvad õlad, vastasel korral võib hiljem tekkida tõsine liigesvalu. Ohutum on kangi alla tõmmata õlgade eest.

4. Sangpommi tõstmine (kui sa ei ole selleks valmis)

Harjutuse tegemiseks peaks olema piisavalt tugev, et sangpommi üles tõstes seda suudaks stabiilselt hoida, samal ajal oleks aga olemas ka hea õlgade liikuvus. Kui harjutust valesti teha, võivad tekkida õla- ja seljavigastused.

5. Kangi tõstmine nn squat rack´il

Selline tegevus on kõigist tegevustest jõusaalis kõige ohtlikum. Sisuliselt tähendab see kangi tõstmist kõhu eest üles õlgadeni, seistes ise trenažööril.

6. Jalatõsted trenažööril

Sellist harjutust ei ole mõistlik masinal teha, kuna surve jalale võib olla liiga suur.

7. Smith Machine´i kasutamine

Treeningmasin teeb kangi tõstja eest ära kogu nn stabiliseerimise protsessi. Paraku ei arenda masina kasutamine kuidagi väiksemaid lihasgruppe, vaid n-ö isoleerib suuremad lihasgrupid. Masina peal võib kergesti tekitada tõsiseid vigastusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles