Uuring: kõrgete kontsade kandjail on lühemad sääremarjad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihasvalude vältimiseks tuleks kõrgekontsalisi kingi kanda ülepäeviti ja siis ka mitte üle nelja tunni järjest.
Lihasvalude vältimiseks tuleks kõrgekontsalisi kingi kanda ülepäeviti ja siis ka mitte üle nelja tunni järjest. Foto: SCANPIX

Briti uurijad leidsid viimaks teadusliku põhjenduse pidevalt kõrgeid kõrgeid kontsi kandvate naiste väitele, et nad ei saagi valude tõttu madalaid kingi kanda, kirjutas BBC.

Manchesteri ülikoolis tehtud uuringust selgus, et pidevalt kõrgeid kontsi kandvate naiste sääremarjade lihaskiud olid keskmiselt 13 protsenti lühemad kui nendel naistel, kes eelistasid madalaid kingi. Uurijad leidsid ka, et kõrgete kontsade kandjail olid sagedamini jäigemad ja paksemad kõõlused.

Et lihaspinget sääremarjades leevendada, soovitavad uurijad vahelduseks rohkem kanda madalaid kingi ja peale kõrgekontsaliste kingade kandmist kindlasti jalalihaseid venitada.

Kõrgete kontsadega kingade kandmisega seonduvad lihasvalud olid naistele tuttavad juba 1950-ndatel aastatel, kui pikki päevi kõrgetel kontsadel mööda saatnud kontoritööd tegevad naised kurtsid, et nad ei saagi käia madalates kingades. Kuid alles nüüd leidsid teadlased madalate kontsade kandmisel tekkivale lihasvalule põhjuse.

Uuringu tarbeks magnetpildistati nende naiste jalgu, kes olid kandnud vähemalt viie sentimeetri kõrguste kontsadega kingi igapäevaselt vähemalt kahe aasta jooksul. Kõik naised kaebasid, et madalakontsalisi kingi kandes tekib neil kohe jalavalu. Magnetfotodest selgus,et ehkki kõrgekontsaliste kingade eelistajate sääremarjade lihased olid samades mõõtmetes kui madalate kingade kandjail, olid nende lihaste kiud lühemad.

Hoolimata sellest avastusest ei soovita uuringut juhinud Manchesteri ülikooli professor Marco Narici naistel kõrgekontsaliste kingade kandmisest täielikult loobuda.

«Moel on kombeks olla ebamugav ja ega uuringus osalenud naised kavatsenudki kõrgete kontsadega kingade kandmisest loobuda. Tahame vaid anda kõrgekontsaliste kingade kandjaile praktilisi soovitusi,» ütles Narici.

Professori sõnul saab lihtsaid venitusharjutusi teha näiteks trepiastmel seistes, tõustes käsipuust kinni hoides varvastele ja seejärel langetades jalgu trepiastmega paralleelseks või veelgi sügavamale ja säilitada see asend nii kauaks kui võimalik.  Ka soovitas ta iga päev kanda erinevat kingapaari, ühel päeval madalaid, teisel päeval kõrgekontsalisi, et sääremarjalihaseid treenida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles