Füsioterapeudi kuus soovitust, mille järgi valida koolikotti

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolikotivalik tundub suur, kuid head kotti on siiski raske leida.
Koolikotivalik tundub suur, kuid head kotti on siiski raske leida. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Füsioterapeut Hannela Metsma sõnul on perfektset koolikotti raske leida, kuid hea koolikoti tunneb ära nende kuue juhise järgi. 

•    Hea oleks alustada koolikoti valimisel üldmuljest: vaadata üle koti pikkus ja laius. Kooliasjade kandmiseks sobiv kott peaks ulatuma lapse õlgade kõrgusest ristluuni. Samuti ei ole hea, kui kott on lapse kehast laiem, nagu näiteks mõned ranitsad.

•    Oluline on valida selga toetav mudel ehk koti selja- ja õlaosad peaksid olema polsterdatud ja toestatud, sest see aitab koti raskusel ühtlasemalt jaotuda.

•    Kotil võiks rinna või kõhu eest käia kokku ka nn traks ehk kinnitus, mis hoiab koti vastu selga ka siis, kui laps jookseb näiteks kott seljas bussi peale. On parem, kui kott ei loperda ja toetab selga.

•    Õlarihmad peaksid olema nii lihtsasti reguleeritavad, et laps saab sellega ise hakkama. Lisaks võiksid lapsevanemad igal aastal enne 1. septembrit varem kasutuses olnud kottide rihmad üle vaadata ja parajaks teha, sest laps võib olla suvega kasvanud.

•    Tasub meeles pidada, et tühi kott ei tohiks kaaluda rohkem kui kilogramm ja asju täis kott mitte rohkem kui kümme protsenti lapse kehakaalust.

•    Samuti tuleks valida kott, kuhu mahuvad sirgelt vähemalt A4 formaadis õpikud ja töövihikud ning sahtleid ei ole ülearu palju ega vähe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles