Vähiravifondile annetati poole aastaga ligi 140 000 eurot

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toivo Tänavsuu.
Toivo Tänavsuu. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Selle aasta veebruaris tegevust alustanud Hille Tänavsuu Vähiravifondi «Kingitud Elu» on esimese kuue kuuga annetatud ligi 140 000 eurot. Fondi kaudu on seni hädavajaliku elu pikendava ravimi saanud kuus inimest.

«Kuue kuuga oleme täistuuridel masinavärgi käima saanud, jõudnud nii annetajate, abivajajate kui ka onkoloogide teadvusesse ja südamesse. Tänan kõiki, kes sellesse on oma panuse andnud ning kinnitan: meie töö ja missioon aidata vähihaigeid nende raskes võitluses ning vormida riiklikku ravipoliitikat inimnäolisemaks jätkub,» ütles vähiravifondi nõukogu esimees Toivo Tänavsuu.

«Lisaks vähihaigete aitamisele soovime «ravida» ka Eesti ühiskonda – avada eestimaalaste südameid,» lausus fondi tegevjuht Kersti Ringmets. «On olnud puhas rõõm tänavustel suveüritustel annetajatega silmast silma kohtuda, meie fondi tutvustada ning paljude hirme ja eelarvamusi heategevuse suhtes leevendada.»

Vähiravifondi laekus esimese kuue kuuga annetustena sadadelt eraisikutelt ja ettevõtetelt kokku ligi 140 000 eurot. Fond on seni väljamakseid teinud enam kui 29 000 euro ulatuses, millest valdav osa ravimiostudeks abivajajatele.

Fondi ülalpidamiseks kulus esimesel poolaastal veidi üle 4100 euro, mis moodustab kõikidest annetustest vaid umbes kolm protsenti.

«Vaadates mujal arenenud riikides vähiravis toimuvat, on näha patsiente esindavate ühiskondlike organisatsioonide aktiivne kaasalöömine vähiravi protsessides lisaks ametlikele tervishoiustruktuuridele,» kommenteeris fondi nõukogu liige dr Peeter Padrik. «On heameel tõdeda Eesti ühiskonna küpsust, et ka meil on sellised arengud olemas.»

Padriku sõnul on praegused haigekassapoolselt rahastatavad uuemad vähiravid ressursside piiratuse tõttu tugevalt surutud «kulutõhususe» piirangutesse ja aeglasesse masinavärki, kuhu paraku sageli ei sobitu individuaalsed patsiendid oma reaalsete surmavate haigustega.

«Aga just neile on «Kingitud Elu» mõeldud,» lisas ta.

Vähiravifond on poole aasta jooksul toetanud kuute vähihaiget kokku enam kui 25 000 euroga ning uued abivajajad koputavad juba uksele. Toetatud patsiendid on vanuses 19-76 eluaastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles