Rootsi arstid hakkavad nahavähiga võitlema mobiiltelefonide abil

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann / Postimees

Kui arstid võtavad kasutusele Rootsi teadlaste välja töötatud nahavähi tuvastamise meetodi, võib selle üliohtliku vähivormi ravi muutuda oluliselt kiiremaks. 

2012. aastal kahekümnes kliinikus testitud meetod hõlmab endas mikroskoobiga varustatud nutitelefoni kasutamist, mis võimaldab arstidel teha potentsiaalsest melanoomist kiire pilt ja saata tulemused spetsialistidele hindamiseks edasi, kirjutab The Local. 

Sahlgrenska ülikooli haigla nahaspetsialist Eva Johansson sõnas, et nahakliinikus õnnestus uue meetodi kasutuselevõtuga saavutada efektiivsem suunamine ja ilma nahavähita patsientide külastuste arv on vähenenud. 

Testid näitasid, et pea kõigi suunamistega tegeldi tänu uuele tehnoloogiale 24 tunni jooksul, samas kui varem võttis see 4-5 päeva aega. Ka pahaloomulise melanoomi ravi ooteajad vähenesid - 46-lt keskeltläbi 14 päevani. 

Göteborgi kohaliku lehe andmetel võidakse uus meetod laialdaselt kasutusele võtta juba järgmisest aastast. 

Eva Johansson märkis, et kõiki nahavähijuhte saab ravida, kui patsient saab õigeaegselt diagnoosi ja ravi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles