Kakao pikendab eluiga ja hoiab vaimu erksana

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Prantsuse ja Kanada teadlased näitasid oma katsetega, et igapäevaselt kakaopulbrit tarbinud rotid elasid 11 protsendi võrra kauem ning lisaks jäi nende ajutöö sama efektiivseks.

Täpsemalt kasutasid teadlased oma katsetes Articoa kakaopulbrit, mis sisaldab kaks kuni kolm korda rohkem polüfenoole kui tavaline kakaopulber, kirjutab ergo-log.com.

Nad andsid aastavanustele rottidele iga päev 24 milligrammi kakaod ühe kehakaalu kilogrammi kohta. Ühes varasemas uuringus, mis vaatles kakao mõju eesnäärmevähiga rottide elueale, oli näidatud selle annuse suurem efektiivsus võrreldes kaks korda suurema annusega.

Et testida rottide vaimseid võimeid, kasutasid teadlased muu hulgas näiteks Morrise veelabürindi testi. Selle testi raames peavad rotid ujuma akvaariumis, kuhu on peidetud platvorm, mis võimaldab veest välja saada. Rotid ei näe, kus on platvorm. Mida vähem aega rottidel kulub platvormi leidmiseks, seda paremini töötab nende aju.

Mõne roti vaimsed võimed ei halvenenud vananedes üldse, teistel toimus aga kiire allakäik. 

Rottide eluiga on tavaliselt umbes kaks aastat. Kakaotarbimise mõju rottide vaimsetele võimetele oli märgata alates nende 17 kuu vanuseks saamisest.

Teadlased mõõtsid ka vaba dopamiini kontsentratsiooni rottide uriinis. See alanes kontrollgrupi rottidel pärast 18 kuu vanuseks saamist. Kakaod tarbinud rottidel jäi aga dopamiini kontsentratsioon stabiilseks. 

Teadlased arvavad, et kakaos sisalduvad polüfenoolid kaitsevad ajurakke, mis toodavad dopamiini. See võib selgitada, miks kakao teeb eakamad rotid sama taibukaks kui nooremad. 

Rotid, kellele anti kakaopulbrit, elasid 11 protsendi võrra kauem kui teised rotid. Teadlaste sõnul võib selle kohta leida erinevaid selgitusi. Esiteks on kakao hea südame-veresoonkonnale. Kakaos sisalduvad polüfenoolid kaitsevad LDLi ehk madala tihedusega lipoproteiine oksüdeerumise eest, ennetavad vereklompide teket ja aitavad ära hoida põletikulisi protsesse. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles