Uuring: toidu peale lennanud kärbes sööjaid ei heiduta

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kärbsed õunal.
Kärbsed õunal. Foto: Toomas Huik / Postimees

Värske uuring selgitas välja, kas inimesed sööksid pigem toitu, millel on maandunud kärbes või toitu, millelt on üle käinud prussakas.

Kahjuritõrjefirma Orkini poolt läbi viidud küsitlusest selgus, et ligi kaks kolmandikku vastanuist sööks edasi toitu, millel on maandunud kärbes, vahendab Huffington Post. Samas vaid kolm protsenti inimestest jätkaks toidu söömist, kui sellelt on üle roomanud prussakas. Küsitluses osales 1015 inimest.

Küsitluse läbiviijate sõnul on tulemused murettekitavad, sest kärbsed võivad edasi kanda suurt hulka haigusi, sh silmapõletik, nahahaigused ja soolenakkushaigused. Kärbsed võivad levitada ka parasiitusside mune.

«Paljud ei ole kursis, et toakärbsed on palju räpasemad kui prussakad,» ütles Orkini putukateadlane Ron Harrison uuringu tulemusi kommenteerides. «On oluline, et igaüks mõistaks, milliseid haigusi kärbsed levitavad, et neid ohte osataks vältida,» lisas ta.

Tavaline toakärbes toitub inimese toidujääkidest ning kannab edasi mitmesuguseid haigustekitajaid.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) on koostanud koguni mahuka raporti toakärbestest ja sellest, milliseid haigusi ja nakkusi nad levitavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles