Kas raseduse ajal suitsetamine mõjutab lapse pikkust?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raseduse ajal ei tohiks suitsetada.
Raseduse ajal ei tohiks suitsetada. Foto: Panther Media/Scanpix

Ühendkuningriigi teadlased avaldasid ajakirjas American Journal of Human Biology uuringu, milles leiti, et rasedusaegsel suitsetamisel on selgelt eristatavad mõjud veel lapselastegi arengule.

Nimelt kalduvad need tüdrukud, kelle isapoolne vanaema lapseootuse ajal suitsetas, olema pikemat kasvu ning nii tüdrukute kui ka poiste luu- ja lihasmass kipuvad olema suuremad, vahendas ERRi teadusportaal

Kui raseduse ajal suitsetas emapoolne vanaema, kaaluvad meessoost lapselapsed noorukiaastatel enamasti normist rohkem. Kui lapseootusajal suitsetanud emapoolsele vanaemale lisandub aga ka ema rasedusaegne suitsetamine, on tüdrukute kasv ja kaal väiksem kui neil, kelle vanaema last oodates ei suitsetanud.

Selliseid põlvkondade vahelisi mõjusid on oluline arvestada, hinnates rasedusaegse suitsetamise võimalikku toimet lapse arengule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles