Salmonelloosi haigestujaid on tänavu oluliselt rohkem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salmonellabakterid levivad põhiliselt toore linnuliha ja munadega.
Salmonellabakterid levivad põhiliselt toore linnuliha ja munadega. Foto: SCANPIX

Tänavu esimesel poolaastal registreeriti Eestis 135 salmonelloosi haigusjuhtu, võrreldes 2009. aasta sama perioodiga suurenes haigestumine ligi poole võrra, teatas Terviseamet.

Mullu esimese kuue kuuga registreeriti 93 haigusjuhtu ehk tänavu oli haigestujaid 45,2 protsendi võrra enam. 133 tänavust  juhtu kinnitati mikrobioloogiliselt, kaks diagnoosi pandi kliinilise pildi ja epidemioloogilise seose alusel.

Tänavu esimese kuue kuuga avastati seitse rühmaviisilist haigestumist – üks 28 juhuga (ühes Tallinna lasteaias),  üks 15 haigestunud lapsega (Läänemaa lasteaias), üks viie haigestunuga (Tallinnas), üks kolme juhuga (Läänemaal) ja kolm kahe juhuga (kaks Tallinnas ja üks Harjumaal).

Viiel juhul oli nakatumine seotud reisimisega (Egiptuses kaks, Indoneesias üks, Portugalis üks, Venemaal üks haigestunu).

Seost toiduga võib oletada 25 juhul (munad või toormune sisaldav toit 14 juhul, kanaliha ühel juhul, muu toit – ühel juhul). Haigestunutest oli mehi 51,1 protsenti, naisi 48,9 protsenti.

Salmonelloos on nakkushaigus, mille tekitajaks on bakter nimega Salmonella. Haiguse tunnused on palavik, kõhulahtisus, kõhuvalu, iiveldus ja oksendamine, mis tekivad enamasti 12 kuni 36 tundi pärast nakatumist. Tavaline haiguse kestus on neli kuni seitse päeva ja enamasti saadakse terveks ravimeid võtmata.

Salmonelloos levib põhiliselt toore linnuliha ja munadega, kuid ka toorpiima või mõne muu salmonelladega saastunud toiduainega. Nakkust võib edasi anda ka haigestunud inimene, kui ta ise ja temaga suhtlevad inimesed ei pea puhtust. Ka tuleb toitu valmistades hoida tööpinnad ja töövahendid puhtana.

Liha- ja munasaadusi on soovitatav süüa läbikuumutatult. Uuringud on näidanud, et kõige tõhusam on üle 70-kraadine kuumus, salmonellad ja mõned teisedki mikroobid madalamal temperatuuril ei hävi.

Oluline on vältida ristsaastumist ehk toored toiduained – eriti liha – tuleb hoida eraldi nii üksteisest kui ka valmistoidust. Valmistoitu ei tohi pikka aega hoida soojas, vaid külmkapis ja mitte üle kahe päeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles