Antibiootikumiresistentsuse tõttu lõpeb sepsis üha sagedamini surmaga

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antibiootikumidele resistentsed bakterid
Antibiootikumidele resistentsed bakterid Foto: SCANPIX

Antibiootikumiresistentsuse levik põhjustab aina rohkem sepsisest tingitud surmajuhtumeid, hoiatab Suurbritannia ekspert.

Suurbritannia Intensiivravi Ühingu president ja Leedsi ülikooli professor Mark Bellamy kinnitusel on antibiootikumiresistentsuse üha kasvava probleemi tõttu sepsisest ehk veremürgitusest tingitud surmajuhtumite arv tõusuteel, vahendab Telegraph.

Bellamy leidis, et probleemi leevendaks uute antibiootikumide väljaarendamine. «Ilma uute ja efektiivsete antibiootikumideta probleem järk-järgult süveneb,» märkis ta.

 «Olen viimaste kuude jooksul esimest korda näinud meie intensiivravi osakonnas patsiente, kellel on resistentsed infektsioonid kõikide antibiootikumide suhtes,» nentis Bellamy.

«Kui me ei arenda välja uusi antibiootikume ega saa antibiootikumiresistentsuse probleemi kontrolli alla, jõuame antibiootikumide-järgsesse ajastusse. Ajastusse, mil võivad isegi lihtsad kirurgilised operatsioonid elu ohtu seada, sest lihtsalt ei ole enam efektiivseid antibiootikume,» rääkis professor.

Sepsis on infektsioonhaiguste tüsistus, mille põhjuseks on haigustekitajate poolt vallandatud põletikureaktsiooni levik üle kogu organismi. Sepsisega võib kaasneda organi puudulikkus.

Suurbritannias põhjustab sepsis umbes 37 000 surmajuhtumit aastas. Bellamy sõnul kasvab see arv antibiootikumiresistentsuse tõttu veelgi.

Suurbritannia Intensiivravi Ühing korraldas hiljuti kampaania, et tõsta inimeste teadlikkust sepsise kohta.

Ühingu kinnitusel on äärmiselt oluline, et arstid selles valdkonnas oma teadmisi täiendaksid ning suudaksid haigust varajases staadiumis ära tunda ja koheselt raviga alustada.

Haiguse varajasteks märkideks on näiteks kõrge palavik ja kiirenenud südamelöögid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles