Rasedad peaksid loobuma tuunikalast

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Lapseootel naised peaksid vältima igasugusel kujul tuunikala tarbimist selle kõrge elavhõbeda sisalduse tõttu, selgub värskest uuringust.

Kuigi kalatooted on heaks valgu- ja omega-3-rasvhapete allikaks, siis suuremad kalad nagu tuunikala võivad sisaldada ebatervislikus koguses elavhõbedat, kirjutab Consumer reports.

Uuringu kohaselt peaksid tuunikalast loobuma rasestuda plaanivad, lapseootel ja rinnaga toitvad emad.

Kui tuunikala liigses koguses tarbida, võib selle elavhõbeda sisaldus mõjutada lapse arengut. Tuunikala – eriti konserveeritud – on aga kõige populaarsem kalatoode.

Hoolimata sellest, et tuunikala on madala kalorsusega, maitsev toidukord, sisaldab üks tuunikalakonserv ligi 60 mikrogrammi (1 milligramm on 1000 mikrogrammi – toim.) elavhõbedat.

Kui sööme kala, imendub metüülelavhõbe hõlbsasti meie organismi seedetrakti. Kuna elavhõbedal on väga lihtne meie organismi sattuda, on lapseootel naise puhul ligipääs ka platsentale. Kui aga naine last rinnaga toidab, võib mürk jõuda lapseni piima kaudu. Ka last plaanivad naised peaksid hoiduma elavhõbedaga saastunud toidust, sest elavhõbe koguneb kehasse ning sellest täielikult vabanemine võtab aega.

Uuringud näitavad ka, et kui piisavalt suured kogused metüülelavhõbedat jõuavad emakasse, võib see kahjustada lapse kasvavat aju ja närvisüsteemi. Ameerika Ühendriikides sünnib iga kuues laps elavhõbeda mürgistusega, millest tulenevalt esineb neil lastel õpiraskusi, motoorsete võimete langust ja lühiajalist mälukaotust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles