Naaberriigis levib äge nakkushaigus

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läkaköha on Rootsis tapnud kaks imikut.
Läkaköha on Rootsis tapnud kaks imikut. Foto: Panther Media / Scanpix

Rootsi tervishoiuametnikud hoiatavad lapsevanemaid, et nakkav läkaköha on riigis tapnud hiljuti kaks imikut.

«Läkaköha on palju levinum, kui inimesed arvavad,» vahendab The Local epidemioloogi Anders Tegnelli TT uudisteagentuurile öeldud sõnu.

Ainuüksi sel aastal on Rootsis teatatud 195 läkaköha juhtumist. Kaks imikut, vaevalt ühe kuu vanused, surid pärast haigusesse nakatumist. Mõlemad imikud olid enne nakkuse saamist täiesti terved lapsed. Varasematel aastatel on läkaköha röövinud Rootsis keskmiselt ühe inimelu kahe aasta jooksul.

Tegnell hoiatas, et läkaköha ohustab ka kõiki teisi lapsi ning vanemad peaksid tähelepanelikud olema haiguse võimalikult varajaseks avastamiseks, näiteks märkama sümptomeid nagu köha ja palavik.

Sageli saavad lapsed nakkuse täiskasvanult, kes ei tea, et on nakkuskandja. «Oluline on pöörata tähelepanu inimestele, kellel on pikka aega olnud köha ja kes on tihedas kontaktis lastega või nende õdede-vendade ja vanematega,» ütles Tegnell.

Läkaköha levikut saab vähendada antibiootikumidega, samuti on ettevaatusabinõuna võimalik nakkuse vastu end vaktsineerida. Rootsi tervishoiuametnikud innustavad vanemaid pöörduma arsti juurde, et teha kindlaks, ega laps nakatunud pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles