Miks ja kuidas öötöö tervist kahjustab?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pidev öösiti töötamine kahjustab tõsiselt tervist, sest põhjustab muutusi hormonaalsüsteemis ja ainevahetuses.
Pidev öösiti töötamine kahjustab tõsiselt tervist, sest põhjustab muutusi hormonaalsüsteemis ja ainevahetuses. Foto: SCANPIX

Pikka aega öistes vahetustes töötamine suurendab naistel rinnavähi ja jämesoolevähi ning meestel eesnäärmevähi riski sellisel määral, et Ameerika Vähiühing nimetas hiljuti öötöö üheks kõige tõsisemaks vähitekitajaks ehk kantserogeeniks.

Vahetustega töö, eriti öistes vahetustes töötamine suurendab naistel rinnavähi riski 35-60 protsendi võrra võrreldes päevast tööd tegevate töötajatega, hoiatas Soome Töötervishoiuamet. Vahetustega töö häirib öist und ja koos sellega inimese tsirkaadiarütme ehk sisemist bioloogilist kella. See omakorda pärsib immuunsüsteemi, vähendab melatoniini- nimelise hormooni tootmist kehas ning annab seeläbi võimaluse vähirakkude kasvuks.

 

 

 

 

Ameerika Vähiühingu hinnang  põhineb Maailma Tervishoiuorganisatsiooni (WHO) andmetel, kes on kogunud kokku kõik viimastel aastatel maailmas tehtud vastavasisulised teadusuuringud. Nii näiteks analüüsiti USA-s juba 2003. aastal andmeid kokku 78 562 haiglaõe tervisliku seisundi kohta ja avastati, et kuni 30 aastat haiglaõena töötanud naistel on rinnavähki haigestumise tõenäosus kasvanud kaheksa protsenti, sagenenud oli ka jämesoolevähki ja suhkurtõppe haigestumine.

Sundsvalli Ülikooli professor Anders Knutsson kinnitas ajalehele Dagens Nyheter, et Taanis tehtud uuring andis veelgi suurema hoiatuse: tõenäosus, et naised vanuses 30-54 võivad haigestuda rinnavähki, on 50 protsenti suurem, kui nad teevad öötööd enam kui pool aastat.

Öises vahetuses töötajate kõrgem diabeeti ja rinnavähki haigestumise risk johtub nende vere suuremast melatoniinisisaldusest. Öised vahetused ajavad segi inimeste bioloogilise kella. Üks põhjus võib olla unepuudus, kuna just une ajal toodetakse kasvajaid pärssivat hormooni melantoniini. Pimedal ajal üleval olles aga organism melatoniini ei tooda ning kunstlikus valguses töötajatel on tõenäoliselt madalam melantoniini tase.

Lääneriikides kasvab igal aastal öösel tööl käivate inimeste hulk. Arvestuste kohaselt teeb arenenud riikides öövahetustes tööd viiendik rahvastikust. Mõne aasta taguse uuringu kohaselt oli tervelt 27 protsenti Eesti tööl käivatest inimestest ametis öösiti. Soomes teeb iga viies töötaja vähemalt kaks tundi kuus öötööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles